De unde cumparam curent?

De unde cumparam curent?

Si consumatorii casnici vor putea opta pentru furnizorul de energie electrica.

Startul pentru liberalizarea totala se da pe 1 iulie.

De la 1 iulie, legislatia ne permite sa ne alegem furnizorul de energie electrica, asa cum optam acum pentru cel de cablu sau de telefonie fixa. 140 de furnizori de energie electrica licentiati de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pot intra, cel putin teoretic, in lupta pentru cosumatorii casnici. Mai putin de 50 dintre ei sunt insa activi pe piata.

Desi, teoretic, vom putea alege un alt furnizor decat Electrica, reprezentantii pietei de energie spun fie ca societatile de furnizare nu vor fi interesate sa negocieze cu consumatorii, fie ca acestia din urma nu au o cultura a pietei pentru a profita de aceasta oportunitate.

Cu toate acestea, avantajele imediate ale liberalizarii pietei pentru consumatori se rezuma la imbunatatirea serviciilor oferite de furnizori. Mult mai tarziu vom asista la reducerea preturilor la energie.

Intai serviciile, apoi pretul

Reprezentantii pietei energiei sunt de parere ca nu tarifele sunt cele mai importante in relatia cu furnizorul, ci in primul rand serviciile oferite de acesta.

Victor Ionescu, director executiv OPCOM (operatorul pietei de energie electrica din Romania), spune ca atat teoretic, cat si practic vom putea cere schimbarea furnizorului de energie.

„Fiecare consumator isi va face o lista de prioritati si va beneficia de liberalizare dupa cum doreste: cei care nu vor sa fie deranjati, de exemplu, vor alege acel furnizor care nu suna la usa ca sa citeasca contorul, ci accepta transmiterea datelor prin posta sau internet”.

Liberalizarea totala a pietei poate determina si disparitia biletelelor stupide cu „Citirea contorului se face in data...”, mai ales ca acestea pot fi afisate de oricine si sunt un pericol potential pentru copii si batrani, mai spune Victor Ionescu.

Vom putea alege, de asemenea, intre un furnizor care factureaza trimestrial, nu lunar, sau un furnizor care foloseste contoare cu dubla citire: de zi si de noapte ori in timpul saptamanii si la sfarsitul ei.

„In Franta, unii furnizori au un tarif mai mic pentru curentul electric consumat noaptea, ceea ce face ca masinile de spalat sa functioneze pe timpul noptii”, ofera un exemplu seful OPCOM.

Liberalizarea, un proces in derulare in Europa

Efectele negative ale acestei liberalizari, potrivit lui Victor Ionescu, se reduc la birocratia aferenta schimbarii unui contract, cu un alt furnizor. „Trebuie sa recunoastem ca suntem o natie comoda, iar liberalizarea va depinde si de gradul de cunoastere a pietei de catre consumatori”, crede directorul OPCOM.

Totusi, liberalizarea nu se va face peste noapte. Este un proces care se va desfasura pe parcursul anilor (in nicio tara europeana liberalizarea nu s-a incheiat), si sunt dificultati legate de intelegerea functionarii sistemului, spune Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman pentru Energie (IRE).

El crede ca filierele de negociere sunt vitale pentru consumatori. „Asociatiile de consumatori pot prefera societatea care garanteaza mai putine pene de curent decat concurenta sau o variatie de tensiune mai mica”, afirma Constantinescu.

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), este sceptic: „Micii consumatori nu vor incepe sa caute un furnizor mai avantajos decat Electrica, iar furnizorii nici nu vor sta de vorba cu badea Ion care vine sa negocieze pretul cu Energy Holding, de exemplu.”

Profitul mic nu justifica efortul

Furnizorii de energie electrica, altii decat Electrica, nu sunt prea interesati de liberalizarea pietei si de oportunitatile unor noi afaceri. Viorel Alicus, director al Departamentului Taxe din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), ne-a spus ca liberalizarea pietei depinde de o serie de factori precum: furnizorii, disponibilitatea de energie a acestora si infrastructura. Din acest motiv, cel putin pentru furnizori „nu este atractiva liberalizarea pentru ca implica eforturi mari de masurare si facturare, iar profiturile sunt mici, de 1%-3%”.

Viorel Alicus spune: „Furnizorul face masuratorile, citirile, emite factura si urmareste plata acesteia”, ceea ce inseamna ca are multa bataie de cap, mai ales ca nu exista o organizare din partea consumatorilor. Un exemplu este ca va fi nevoie ca masurarea sa se faca la intrarea in bloc, dar pentru asta trebuie sa se poarte discutii cu asociatiile de locatari.

La sate va dura mai mult

Pentru ca furnizorii sa fie interesati de contracte cu consumatorii, acestia din urma „trebuie sa aiba un consum cat mai mare, mai uniform si usor de previzionat”, spune Ingo Schroers, director general adjunct E.ON Moldova Furnizare.

„In general, noi nu vom proceda la negocieri individuale cu fiecare consumator casnic in parte. Vom oferi produse la diferite standarde, asa cum fac, de exemplu, operatorii de telefonie mobila”, adauga acesta.

„Schimbarea consumatorilor de la un furnizor la altul mai depinde si de gradul de informare a consumatorilor. In zonele rurale, consumatorii casnici nu au acces la informatii electronice si aceasta schimbare cred ca se va face mai greu”, ne-a spus Günther Schubert, presedinte al directoratului E.ON Energie Romania, presedinte al CA E.ON Moldova Furnizare.

Fara cadouri de la stat

Jean Constantinescu, presedintele IRE, crede ca cel mai important lucru este eliminarea preturilor reglementate pentru toti consumatorii, mai ales ca, la inceputul anului, Comisia Europeana a solicitat renuntarea la orice pret reglementat, ca masura de eliminare a distorsiunilor tarifare.

Efectul acestei masuri va fi reprezentat de cresterea investitiilor in instalatiile de furnizare invechite, precum si de renuntarea la preturile subventionate.

Ajutoarele sociale sub forma subventionarii facturii la electricitate nu vor mai veni prin ANRE, ci prin Ministerul Muncii, spune presedintele IRE, amintind ca „subventiile ii sperie pe investitorii care nu se pot lupta cu statul”. El crede ca succesul liberalizarii e legat si de privatizarea producatorilor, deoarece acestia incheie cu firmele private contracte preferentiale.

TARIFE

Consumul face pretul

De la 1 aprilie sunt valabile 7 tipuri de preturi reglementate. Acestea au fost calculate in functie de consumul de energie electrica lunar. Astfel, in functie de cantitatea de kWh consumati zilnic, consumatorul se incadreaza la un anumit pret. Acesta variaza intre 0,1663 lei/kWh (pentru un consum de pana la 2 kWh/zi) si 0,4656 lei/zi pentru putere de peste 6 kWh.

FURNIZORI Criterii de selectie

Atunci cand ne alegem furnizorul, trebuie sa avem in vedere mai multe „componente” ale serviciului furnizat. In cazul furnizorilor de energie, se iau in calcul trei citerii. Acestea sunt sursele din care e produsa energia electrica (carbune si petrol, cu ajutorul soarelui, a hidrocentralelor, a biomasei, a curentilor de aer etc.), cel mai mic pret dintre toate ofertele si combinatia preturi/servicii/calitate.

PRODUCATORI

Tranzactii cu kW la vedere

Furnizorii au, la randul lor, alternative, atunci cand vine vorba de procurarea energiei electrice. Ei pot cumpara cantitatile necesare fie prin contracte incheiate cu producatorii interni, fie de pe piata OPCOM - la un pret stabilit pentru ziua urmatoare - sau prin contracte de import. Tendinta e mutarea tuturor acestor tranzactii pe piata reglementata, adica pe bursa de energie (OPCOM).

Ne puteți urmări și pe Google News