De unde bani pentru pensii și alocații mai mari? Ce soluţii ar avea Guvernul

De unde bani pentru pensii și alocații mai mari? Ce soluţii ar avea Guvernul

Reprezentanții Guvernului spun că în acest moment nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor sau mărirea pensiilor dacă nu se găsesc soluții pentru o creștere economică solidă. Analiștii economici sunt de partea premierului și a ministrului Finanțelor, în discuțiile despre majorarea pensiilor și alocațiilor. Spun că toate aceste creșteri de venituri trebuie să aibă suport economic real.

În acest moment, bugetul nu-și permite un astfel de efort. Executivul ar trebui să se împrumute pentru a majora pensiile și alocațiile, iar acest lucru va pune și mai multă presiune pe economie. „În acest moment în buget nu există sursele pentru dublarea alocațiilor, cum este și normal. Pentru aceste alocații va trebui să găsim surse suplimentare”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, potrivit digi24.ro. Iar Klaus Iohannis a declarat: „E foarte important ca guvernul să găsească resursele pentru creșterea alocaţiilor”.

Reprezentanții Guvernului spun că în acest moment nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat că impactul bugetar în acest caz ar fi de 7,5 miliarde de lei. Acesta este și motivul pentru care termenul de intrare în vigoare a legii care dublează alocațiile a fost amânat până la 1 august.

Adrian Bența, analist economic: „Dacă ne raportăm la întregul buget observăm că el este construit pe circa 160 mld. lei venituri, cu nu mai puțin de 47 mld. lei deficit bugetar. Acest deficit nu cuprinde sumele necesare pentru dublarea alocațiilor, adică ar mai crește cu 7,5 mld lei”.

Dacă în cazul amânării termenului la care se dublează alocațiile s-a explicat că proiectul de lege nu a fost inclus în buget, în cazul pensiilor, deși sunt incluse, premierul spune că nu este sigur dacă vor crește cu 40% din septembrie.

Ludovic Orban: „Pensiile vor fi mărite cu 40%? Nu e 100% asta. Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid”.

Florin Cîțu: „Evoluția încasărilor, evoluția economică, Doamne ferește, avem o criză economică, ceva de genul ăsta, va putea afecta anumite cheltuieli. Nu numai acestea”.

Ce soluții ar avea Guvernul pentru a face rost de banii necesari?

Adrian Bența, analist economic: „Trebuie să strângi mai mulți bani, fie de la actualii contribuabili prin taxe, majorări de taxe, lucru puțin plauzibil în an electoral. O altă sursă ar fi combaterea evaziunii fiscale. Cred că până la urmă se va aplica soluția ușoară: ne împrumutăm”.

De asemenea, dacă țara noastră se împrumută tot mai mult, românii vor fi nevoiți să plătească dobânzi mai mari atunci când fac un credit.

Ne puteți urmări și pe Google News