De un an e criză, dar autoritățile nu se agită. Spitalul Județean Tulcea, la un pas să rămână iar fără Secție de Pediatrie

De un an e criză, dar autoritățile nu se agită. Spitalul Județean Tulcea, la un pas să rămână iar fără Secție de Pediatrie

Secția în cauză a fost închisă șase luni anul trecut, pentru că nu existau medici care să lucreze în ea. Trei mămici au organizat, atunci, un protest în fața spitalului, și abia apoi el autoritățile s-au agitat puțin ca să facă rost de medici. Dar niciunul dintre cei care s-au perindat prin spital n-a rămas. Acum, secția are un singur medic, despre care se spune că și-a depus demisia. Iar după plecarea lui, pe ușa secției va fi pus, din nou, lacătul

La Tulcea, dacă ai copil mic și acesta se îmbolnăvește – Doamne ferește – singura soluție e să-l sui în mașină și să-l duci direct la Spitalele din Constanța, Brăila sau Galați, la mai bine de o oră distanță. Secția de Pediatrie din Spitalul Județean, unde ar trebui să fie angajați cel puțin 3-4 medici pentru cele 28 de paturi, are doar unul, care lucrează dimineața, de parcă te îmbolnăvești fix până în ora 14.00.

Părinții au protestat

Problema Secției de Pediatrie nu e deloc nouă. Anul trecut, aceasta a funcționat doar 6 luni. Motivul e că nu avea cine să aibă grijă de pacienți. Ultimul medic ieșise la pensie în februarie, moment în care pe ușa secției s-a pus lacătul. Disperate, trei mămici din oraș au organizat un protest, intitulat „Tulcea vrea pediatrie!”, pe 1 iulie 2015. Au ieșit în stradă 300 de oameni, cu tot cu bebeluși în cărucior, pentru a sensibiliza autoritățile care ignorau problema.

Imediat, responsabilii au început să se agite, iar managerul spitalului, dr. Tudor Năstăsescu, chirurg abia mutat de la Spitalul Universitar din București, promitea că „printre primele măsuri luate se va regăsi o căutare continuă de doctori”.

Cum au „adus” medici

Ca să redeschidă secția rapid și să înăbușe revolta părinților, șeful spitalului a reușit să convingă câțiva pediatri pensionari din București și Constanța să lucreze, un timp, la Tulcea. „De anul trecut ne tot fentează. Vine unul, pleacă altul. (...) Am vorbit cu fiecare în parte, și toți spuneau că e ceva putred în sistemul sanitar de la Tulcea”, explică una dintre mămicile protestatare.

„Cel mai mult a stat o doamnă de la București, adică două luni”, ne spune o alta. În ianuarie 2016, situația părea că intră pe făgașul normal. Trei doctorițe tinere urmau să ia locul medicilor pensionari, însă, doar pentru program de zi, nopțile rămânând descoperite. Două s-au răzgândit a doua zi. A mai rămas una, dr. Mihaela Elena Vasile, care e angajată și acum. Se pare, însă, că și-ar fi depus demisia, urmând ca din 20 august să plece din spital.

Contactată de EVZ, doctorița în cauză a refuzat să confirme sau să infirme demisia. „Nu vreau să mă implic în niciun scandal. Situația e așa cum e și nu vreau să spun nmic presei”, a declarat Dr. Mihaela Elena Vasile.

Ies în stradă pe 22 august

Părinții disperați au depus deja cerere la primărie, pentru un protest pe 22 august, între orele 19.00 și 21.00. „Vrem pediatrie! Vrem să nu ne mai tresalte sufletul la primul strănut al copilului!”, scrie o mămică pe pagina de Facebook creată pentru protest. „Am avut pediatri buni, încă sunt, dar la cabinete private. Din păcate, cineva are interes să îi alunge”, conchide una dintre organizatoarele protestului, supărată că pe grupul de pe Facebook, tot felul de personaje angajate în administrație le cer lor, părinților, să găsească soluții. „De parcă ei n-ar fi plătiți din bani publici ca să aibă grijă de buna funcționare a județului”, explică femeia.

Spitalul din Sulina, închis din 2011

În 2011, două spitale din județ au fost închise: Centrul de Sănătate Sulina și Spitalul din Babadag. Ministrul de atunci al Sănătății, Cseke Attila, le-a închis prin Hotărârea de Guvern nr. 365 publicată în Monitorul Oficial la 1 aprilie 2011, alături de alte 65 de spitale din țară. Când au realizat că iarna, pe Dunărea înghețată, pacienții din Deltă nu aveau cum ajunge la Tulcea, s-a decis transformarea spitalului într-o secție externă a Unității de Urgențe din Spitalul Județean. Dar localnicii se plâng că nu e suficient. Sub titlul „SULINA are nevoie de SPITAL”, câțiva dintre ei au lansat o petiție online, dar demersul se lovește de urechile surde ale autorităților.

Ministerul Sănătății recomandă autorităților locale să se implice

La solicitarea EVZ, reprezentanții Ministerului Sănătății arată că „este în lucru, în acest moment, un plan care să contribuie, pe de o parte, la retenția medicilor în țara noastră”. Dincolo de acest cadru național, ei atrag atenția că importante sunt „strategiile dezvoltate și implementate de autoritățile publice locale (...). Există exemple minunate de localități unde unitățile sanitare au reușit să formuleze împreunăcu autoritățile locale un pachet de beneficii pentru medici, așa încât să își asigure personalul necesar”.

Șeful spitalului spune că medicul nu va pleca

Managerul Spitalului din Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, pare extrem de optimist în privința situației de la singura Secție de Pediatrie din județ. El susține că doctorița, care a fost în concediu două săptămâni, nu va pleca. „Este o bursă a zvonurilor. Doamna doctor face eforturi supraomenești, este singură, este la începutul carierei, este foarte serioasă, frica ei este să nu greșească. Normal că și-ar dori pe cineva mai cu experiență să o ajute. După discuțiile pe care le-am avut, doamna doctor nu va pleca”, a declarat Năstăsescu, pentru EVZ. „În ciuda nenumăratelor încercări”, inclusiv la Târgul de joburi, el spune că nu a putut convinge vreun pediatru să vină la Tulcea și că minorii sunt tratați, în funcțe de diagnostic, și la Boli Infecțioase, Chirurgie Pediatrică sau la Ortopedie Pediatrică. Cazurile grave, însă, sunt trimise la Spitalul Județean Constanța, unde Clinica de Pediatrie are Secție de Terapie Intensivă. Președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, nu a putut fi contactat, fiind într-o delegație, în străinătate. (Feri Predescu)