Evenimentul Zilei > Actualitate > DE ULTIMĂ ORĂ. Ce s-a întâmplat recent cu Beke Istvan ÎI VA ÎNFURIA la culme pe tovarăşii lui din “MIŞCAREA 64 DE COMITATE”
DE ULTIMĂ ORĂ. Ce s-a întâmplat recent cu Beke Istvan ÎI VA ÎNFURIA la culme pe tovarăşii lui din “MIŞCAREA 64 DE COMITATE”

DE ULTIMĂ ORĂ. Ce s-a întâmplat recent cu Beke Istvan ÎI VA ÎNFURIA la culme pe tovarăşii lui din “MIŞCAREA 64 DE COMITATE”

Beke Istvan, acuzat că plănuia să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc, a primit miercuri o veste dură.

El rămâne încarcerat, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins contestaţia la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie.

Decizia luată miercuri de magistraţii instanţei supreme este definitivă, astfel că Beke Istvan va rămâne 30 de zile în Arestul Poliţiei Capitalei.

Istvan a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Procurorii au arătat că la 10 octombrie, în judeţul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri din Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc. Cel care a făcut propunerea a spus că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica. Ulterior, acesta urma să îl amplaseze într-un coş de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuţiile interceptate de SRI sunt ”prostii” şi că nu intenţiona să facă nicio bombă.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din 1920.