De ținut minte ziua în care Putin a amenințat planeta cu un atac nuclear

De ținut minte ziua în care Putin a amenințat planeta cu un atac nuclear Sursa: Arhiva EVZ

21 septembrie 2022. 21 septembrie 1984, zi în care l-am înmormântat pe tata. Militar, ofițer al armatei române. El trecuse în adolescență prin Al Doilea Război Mondial. Eu să mă pregătesc de-Al Treilea? Că sunt îngrijorată.

Ziua Amenințării președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Ziua Internațională a Păcii. STOP. Mesaj halucinant pentru poporul rus și restul lumii. „Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, fără îndoială, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru – aceasta nu este o cacealma”. STOP. Vrea mobilizarea parțială a armatei, pentru că Vestul vrea să distrugă țara.

Occidentul duce politica  intimidării împotriva rușilor. STOP. Apărăm patria-mamă. STOP. Rezerviștii vor fi mobilizați, mai ales cei care au servit în Forțele Armate ale Federației Ruse și au experiență relevantă sau specializări. STOP. Rusia este șantajată nuclear cu Zaporojie, vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. STOP. Statele Unite vor să folosească arme nucleare, noi avem arme mai bune și le vom folosi! STOP. Duma de Stat a Rusiei a aprobat modificări la legea penală a țării, în regim de urgență, pentru a include cuvintele „mobilizare”, „lege marțială” și „timp de război”. STOP.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că a luat act cu îngrijorare de declarațiile președintelui Putin și a precizat că România își menține atitudinea echilibrată și va continua să analizeze cu calm situația. STOP. Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a criticat amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina ca fiind „complet inacceptabilă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

STOP. Germania, prin vicecancelarul Robert Habeck, a transmis că va discuta cu privire la modul în care va răspunde. STOP. Ministrul afacerilor externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a declarat că Letonia nu va acorda vize cetățenilor ruși care se sustrag mobilizării dictate de Putin. STOP. Președintele Franței, Emmanuel Macron a acuzat de „complicitate”, de la tribuna ONU, țările care rămân neutre în privința Ucrainei. Cei care vor să imite lupta celor nealiniați, refuzând să se exprime clar, fac o greșeală și acest lucru va atrage o responsabilitate istorică”. STOP. America a transmis că „ia în serios” amenințările lui Putin.

Președintele Joe Biden a avut o declarație, tot la ONU: „Am ales libertatea, independența, principiile. Suntem aproape de Ucraina, susținem Ucraina. SUA vor ca acest război să se termine în mod corect. Nu poți să iei cu forța teritoriul unei țări. Singura care nu acceptă acest lucru este Rusia.” STOP. Președintele Turciei, Recep Erdogan a spus într-un interviu că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv Crimeea.

STOP. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO spune că discursul lui Putin, dar și declararea mobilizării parțiale arată clar că invazia în Ucraina nu merge deloc conform planurilor Rusiei. STOP. Președintele Klaus Iohannis a declarat că România condamnă ferm această decizie și cere Moscovei să oprească agresiunea împotriva Ucrainei.

STOP. La București, politicienii și-au exprimat îngrijoararea, senatorii au votat salarii mai mari pentru parlamentari și alți demnitari ai statului, deși CCR a spus că este neconstituțională o majorare a indemnizațiilor pentru demnitari. STOP. CNAIR a anunțat că podul suspendat de la Brăila rămâne suspendat în lucrare încă doi ani, deși trebuia să fie dat în folosință în acest an.

Alegere proastă: un constructor italian. STOP. Seara ne-au invadat imaginile cu ruși care au ieșit să protesteze în stradă împotriva deciziilor lui Putin, cu aglomerație în aeroporturi din Rusia și coadă de mașini pe zeci de kilometri la granița spre Finlanda, cu tineri ruși care vroiau să părăsească țara de teama mobilizării. STOP. La noi, în România, s-a deschis pompa cu curaj. Pare că ne paște o campanie Me Too de când cu povestea asta cu preotul Visarion.