De teama demiterii, Petre Daea va discuta cu omologul său din Ucraina. Fermierii îl acuză că a ascuns un document important

sursa foto: petre daea / facebook

Ministrul Agriculturii din România a anunțat că va discuta cu omologul său din Ucraina, despre chestiunea cerealelor care sunt importate la un preț mult mai ieftin. Daea susține că nu exista niciun model polonez, pentru a rezolva criza grâului din Ucraina.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a recunoscut că nu a discutat cu partea ucraineană, deși i s-a cerut acest lucru printr-o adresă trimisă de la Kiev, la mijlocul lunii martie.

”Mâine sunt în dialog direct cu toți miniștrii din zona aceasta care este afectată pentru a ne pune de acord și închega o moțiune comună. Deocamdată nu există niciun model polonez de interzicere a comercializării cerealelor din Ucraina, există o solicitare. Ne dorim să rămână un culoar deschis pentru transportul cerealelor prin România la destinațiile respective și să oprim importurile pentru o perioadă nedeterminată, în așa fel încât să putem să degajăm grâul pe care îl avem în magazii”, a spus ministrul Daea.

I s-a cerut demisia

Fermierii i-au cerut ministrului Agriculturii demisia, spunând că la vremuri grele, este nevoie de un ministru bine pregătit.

În replică Daea spune că vrea să se pregătească cât mai bine, și asta pentru că în mai puțin de trei luni, noua recoltă de grâu va ajunge în silozuri, fără să pomenească de demisie.

”Trebuie să ne pregătim, deoarece peste două luni și jumătate vine recolta nouă. Aceasta este poziția necesară pentru a putea răspunde la nevoile țării”, a declarat Petre Daea, citat de Antena3.

În scrisoarea deschisă adresată de Forumul Fermierilor se mai arată că România are nevoie, în aceste momente, de un ministru  adevărat.

”Membrii noștri și fermierii din România au nevoie de un ministru care să le reprezinte interesele și să acționeze rapid, în funcție de evoluțiile și reacțiile la nivel regional, ceea ce nu vedem astăzi în plan local privind gestionarea acestei situații de criză”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Invitația trimisă de Ucraina a fost ascunsă

Cei de la Federația Fermierilor mai susțin că Ucraina a adresat o invitație părții române pentru a se întâlni și a găsi o soluție la criza cerealelor.

”Am aflat cu uimire că o solicitare pentru o întâlnire din partea autorităților ucrainene, cu intenția de a se găsi soluții similare celor din Polonia, a fost adresată autorităților române încă din data de 17 martie a.c. dar reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România nu au găsit de cuviință să răspundă cu celeritate acestei invitații și să stabilească o întâlnire în interesul fermierilor noștri”, mai susțin fermierii.