De Paștele catolic, să ne amintim de preotul și nepotul lui Iuliu Maniu, Matei Boilă

De Paștele catolic, să ne amintim de preotul și nepotul lui Iuliu Maniu, Matei Boilă

Matei Zaharia Boilă a fost fiul profesorului Zaharia Boilă, în perioada interbelică titular al catedrei de Drept Constituțional la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj, și al Clarei Popa, fiica surorii lui Iuliu Maniu.

Născut la Blaj pe 17 aprilie 1926, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, iar în 1945 s-a înscris în Partidul Național Ţărănesc.

Între 1945–1947 a fost membru activ în Mişcarea studenţilor anticomunişti. După ce a fost arestat timp de două săptămâni în 1947, a trăit ascuns doi ani în localităţile Bădăcin şi Morlaca.

În 1952, Matei Boilă, a fost arestat în lotul foştilor demnitari, condamnat  pentru activitatea anticomunistă din timpul studenţiei și trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

A petrecut zece ani în temniţele comuniste.

În data de 15 august 1977 a fost hirotonit în clandestinitate ca preot de către episcopul Alexandru Todea.

După 1992 a fost senator CDR, din partea PNȚCD, în două legislaturi.

Mihai Boilă s-a remarcat prin inițiativa legislativă nr. 243/1996 privind reglementarea folosirii lăcașelor de cult ale Bisericii Române Unite cu Roma.

Proiectul senatorului Boilă prevedea folosirea în comun de către comunitățile ortodoxe și greco-catolice a bisericilor greco-catolice în localitățile în care există o singură biserică, respectiv folosirea exclusivă a unei biserici de către comunitățile greco-catolice în localitățile în care există două sau mai multe lăcașe de cult.

Această inițiativă a fost completată de senatorul Corneliu Turianu și adoptată de Senat în data de 12 iunie 1997, fapt care a dus la o reacție aprinsă din partea episcopatului Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, reacție amplificată de parlamentarii PUNR.

Legea Boilă-Turianu a fost tergiversată la Camera Deputaților timp de patru ani și în cele din urmă respinsă pe 25 septembrie 2001, în noua legislatură dominată de PDSR, devenit PSD în iunie 2001.

A alcătuit o monografie „Iuliu Maniu”, a scris memorialistică, „Gratii luminând” şi publicistică politică, Din nou în agora, după o jumătate de veac”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric