De mâine, acivitatea DIICOT va fi verificată de Inspecția Judiciară

De mâine, acivitatea DIICOT va fi verificată de Inspecția Judiciară

Inspectorii judiciari vor verifica, începând de mâine, eficiența managerială și modul în care angajații DIICOT și-au îndeplinit atribuțiile. Astfel, controlul va avea loc la Structura Centrală a unității din Ministerul Public. Potrivit reprezentanților Inspecției Judiciare, activitatea Structurii Centrale a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) urmează sa fie analizată de șase inspectori. Controlul inspectorilor judiciari va începe pe luni și se va încheia pe 27 martie.

Reprezentanții Inspecției Judiciare au precizat că activitatea Structurii Centrale a DIICOT nu a mai fost verificată din anul 2006. În paralel, vor fi desfășurate activități de control similare la DIICOT Suceava, unde vor fi trimiși doi angajați ai Inspecției Judiciare, potrivit mediafax.ro. Ministerul Justiției a demarat, în 2 martie, procedura de selecție a viitorului procuror-șef al DIICOT, după ce funcția a rămas vacantă în urma arestării Alinei Bica în dosarul de corupție privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro. Functia de sef al DIICOT este asigurată interimar de procurorul sef adjunct, Giorgiana Hosu.

Bica, numită la conducerea DIICOT în mai 2013

Alina Bica a fost numită la conducerea DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiîiei de atunci, premierul Victor Ponta. În 24 noiembrie 2014, preăedintele a semnat decretul privind eliberare din funcția de procuror-șef al DIICOT a Alinei Bica, în urma demisiei acesteia din funcție. Bica a demisionat de la conducerea DIICOT și din functia de procuror al directiei in 21 noiembrie, după ce a fost reținuta de procurorii DNA.

Fosta șefă DIICOT, în arest

În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Bica mai este judecată într-un dosar, instrumentat de DNA disjuns din primul în care a fost deferită justiției. Fostul șef al DIICOT este acuzată că a luat mită un teren, în schimbul intervențiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat și pentru abuz in serviciu în cazul lui Videanu.