Se împlinesc 24 de ani de la adoptarea de către Sovietul Suprem al RSSM (cum se numea pe atunci), a Declarației de Suveranitate a Moldovei.
Aceasta nu a însemnat desprinderea de URSS, dar a însemnat că pentru prima dată acest stat devenea un subiect al uniunii, în stare să-și determine politica în interesul său, și nu doar să execute deciziile organelor unionale. Săptămâna aceasta, aniversarea suveranității coincide cu un alt moment istoric, semnarea Acordului de Asociere cu UE. Este acesta începutul unei noi perioade?
Deputații membri ai partidelor din Coaliția pro-europeană se arată optimiști și siguri de alegerea corectă făcută de Republica Moldova în direcția integrării europene. Iurie Țap, deputat PLDM, a declarat că „Este o şansă pentru noi. Prevederile acestui acord susţin reformele iniţiate în Republica Moldova şi au menirea să asigure un stat funcţional, care să garanteze securitatea şi calitatea vieţii cetăţenilor. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană deschide noi oportunităţi de susţinere politică, economică, chiar şi financiară, fără de care relansarea statului Republica Moldova ar fi de nerealizat”. Colegul său de partid, Vladimir Hotineanu, a adăugat că: „Acest acord este important pentru Moldova, deoarece zona Europei Occidentale a pus accentul pe dezvoltarea blocului social, iar în zona estică este doar sărăcie şi regres”.
Marian Lupu, președintele PD, consideră că semnarea este doar începutul unui proces pe care coaliția trebuie să-l ducă până la capăt. „Perioada decisivă începe odată cu această săptămână, fiindcă finalul acestei acţiuni strategice nu se limitează doar la semnarea Acordului de Asociere. Finalul îl vom marca pentru această etapă odată cu ratificarea Acordului de Asociere. În opinia mea, procedura de ratificare trebuie să fie încheiată cât mai grabnic posibil, imediat după ziua semnării. Fiindcă din 3 noiembrie încoace se produc încercări de destabilizare a situaţiei, noi vedem acţiuni evident orchestrate anti-Acordul de Asociere. Există acţiuni care vin să pună piedici pentru procesul de semnare a Acordului”, a subliniat acesta într-un interviu pentru Europa Liberă.
Doi pași înapoi
De cealaltă parte, adversarii asocierii la UE nu încetează să critice semnarea Acordului. Ei folosesc obișnuita retorică despre pierderea suveranității, deși, din greșeală sau nu, au și uitat să o sărbătorească, dar și tradiționalele speculații despre homosexualism și fascism, și apelul la ortodoxie. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat, în cadrul unei conferințe organizate de propriul partid: „Ştim cu toţii că, în prezent, ne aflăm în preajma semnării de către autorităţile de la Chişinău a Acordului privind Asocierea cu Uniunea Europeană. Totodată, ştim că peste o jumătate din cetăţenii Moldovei îşi exprimă dezacordul de a merge pe calea integrării europene. Toate sondajele de opinie indică asupra unei realităţi sociologice – majoritatea absolută a moldovenilor consideră că ţara se mişcă într-o direcţie greşită. Celor de acolo le plac căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex, pentru noi este ceva inacceptabil. Pentru ei este acceptabilă islamizarea unor ţări tradiţional creştine, pentru noi acesta este un lucru imposibil. Ei doresc să lupte pentru NATO, noi vrem pace şi neutralitate. Pentru ei este o normă renaşterea neonazismului şi a fascismului, pentru noi este ceva asemenea cu moartea”.
Pericolul prezentat de aceste forțe este semnalat și de experți. Fostul consilier prezidențial Victor Grebenșcicov consideră că: „Bruxelles-ul nu va fi încântat că în societate există eurosceptici. Socialiştii, dacă vor veni la putere, vor denunţa acest acord. Cei de la Bruxelles vor trebui să depună un efort pentru a lucra mai intens, deoarece situaţia nu este clară”.