România se transformă într-un stat sindical

România se transformă într-un stat sindical

Sindicatele capătă puteri mai mari de la noul guvern.

Noile legi ale dialogului social, ce vor fi discutate astăzi la Ministerul Muncii, fac din "statul social" invocat de Victor Ponta mai degrabă un "stat sindical". Majoritatea modificărilor, deşi nu sunt substanţiale, sunt favorabile mişcării sindicale.

De exemplu, membrilor organelor de conducere ale sindicatelor nu le vor putea fi modificate sau desfăcute contractele de muncă doi ani după ce nu mai sunt în acele funcţii. De asemenea, angajatorii trebuie să invite sindicatele la şedinţele CA şi să reţină din salariul membrilor de sindicat cotizaţia acestora. Va reapărea contractul colectiv de muncă pe ţară, însă el nu se va mai aplica decât membrilor de sindicat, la fel ca şi cel pe unitate. O modificare "de forţă" este clasificarea ca infracţiune a neplăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă şi pedepsirea ei cu închisoare de la 3 la 6 luni. Printre noutăţile curioase este posibilitatea sindicatelor de a sprijini financiar şi material cluburile sportive. Altă ciudăţenie este faptul că a fost introdusă printre domeniile de competenţă ale Consiliului Economic şi Social, surpriză... Banca Naţională a României.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), sintetizează proiectele în puţine cuvinte. "Este clar un gest de bunăvoinţă faţă de sindicate, însă fără implicaţii importante pentru mediul de afaceri", consideră Pârvan. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, recunoaşte că propunerile confederaţiilor sindicale au fost preluate în proporţie de 75% în proiectele de Ordonanţă de Urgenţă ale ministerului. Nu este însă de acord cu faptul că acestea aduc beneficii mai degrabă sindicatelor, şi spune că majoritatea propunerilor au ţinut cont şi de discuţiile anterioare cu reprezentanţii patronatelor. De asemenea, Hossu este de părere că varianta ministerului duce la disfuncţionalităţi şi necorelări între cele patru ordonanţe luate în discuţie. Neplata unor drepturi salariale câştigate în instanţă va fi considerată infracţiune, pedepsită cu închisoare Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Spaima patronilor: Se întoarce Codul Muncii proletar!
  • Codul Muncii, modificat după pofta sindicatelor