De la ruta Balcanilor la Calais, Europa încearcă să găsească o abordare comună pentru problema migranţilor

imigranti

Revine în actualitate chestiunea abordării comune la nivel european a fenomenului imigrației ilegale

Europa continuă să se confrunte cu pandemia, dar - potrivit celor 18 miniștri de interne ai UE care s-au întâlnit la Viena - presiunea exercitată de imigrația ilegală este destul de mare.

În capitala Austriei sunt prezenţi ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, colegul german Horst Seehofer și miniștrii de interne și migrație din Danemarca, Grecia, Slovenia și Republica Cehă, precum și secretarii de stat din Polonia, Slovacia și Croația și delegațiile lor.

Miniștrii din alte state din Balcanii de Vest au participat prin video-conferinţă.

De asemenea, mai sunt prezenți reprezentanți ai EASO (Oficiul European de Asistență pentru Azil), Frontex (Agenția Europeană pentru Garda de Frontieră și Coastă), ICMPD (Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicii de Migrație) și ambasadorii Elveției și Ungaria.

O nouă creştere a migraţiei

După o ce în ultimele luni s-a observat o diminuare a fenomenului, din cauza efectelor coronavirusului, numărul migranților care sosesc în  Uniunea Europeană, în special în estul Mediteranei, a început din nou să crească.

"Avem trei obiective comune"

Într-o conferință de două zile, care se încheie joi, ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, a încercat să găsească o abordare comună a problemei.

"Primul obiectiv vizează protecția frontierelor, dar și solidaritatea dintre noi. Iar Austria este gata să sprijine în special Grecia. Al doilea obiectiv constă în consolidarea și promovarea oportunităților de întoarcere a migranţilor în ţările de provenienţă, iar cel de-al treilea obiectiv este lupta împotriva criminalității organizate și împotriva traficului de persoane".

Potrivit Frontex - agenția europeană de gestionare a frontierelor - în mai, au existat aproape 4.300 de treceri de frontieră neautorizate pe principalele rute de migrație din Europa, ruta din Balcani dovedindu-se a fi cea mai activă dintre toate.

Între timp, de-a lungul coastei nordice a Franței, la Calais și în împrejurimi, Franța și Regatul Unit au semnat recent un acord pentru crearea unei noi unități comune de informații a poliției, cu scopul de a lupta împotriva contrabandiștilor și de a reduce numărul tot mai mare de imigranți care traversează ilegal Canalul.

EURONEWS /Articol de Cristiano Tassinari/ Traducere: Rador