Miliardarii ruși se izolează în conacele lor de lux, unde își fac clinici particulare dotate cu toată aparatura necesară, pentru a trece cu bine epidemia.
Este una dintre cele mai bogate familii din Rusia. Averea ei este estimată la peste un miliard de dolari. Are proprietăți în destinațiile cele mai căutate ale lumii, cum ar fi centrul Londrei sau sudul Franței.
Aceasta familie, cu care au discutat reporterii de la Moscow Times, mai are un conac la Rubliovka, suburbia de lux a capitalei ruse, unde locuiește o mare parte din elita Rusiei.
Aici intenționează să trăiască până la sfârșitul epidemiei de coronavirus care a ucis până acum 12.000 de oameni.
Dacă bogații Rusiei se pot izola pe proprietățile lor și trăi aici în opulență, așteptând trecerea crizei, ei ar putea fi totuși confruntați cu dificultăți, dacă epidemia se răspândește în toată țara. Aceasta deoarece spitalele publice sunt singurele care primesc pacienți infectați de coronavirus.
Pe baza mai multor zeci de discuții, Moscow Times a găsit dovezi că rușii bogați își instalează la ei acasă clinici ad-hoc, pentru a se asigura că vor primi cele mai bune servicii medicale, dacă sunt infectați.
Și – lucru care poate avea implicații majore în lupta autorităților cu epidemia – cumpără și stochează aparate de ventilație, care sunt esențiale pentru menținerea vieții în cazurile grave.
„Am putut face rost de unul până acum și mai sperăm să facem rost de încă două”, a declarat un membru al familiei izolate la Rubliovka reporterilor.
Aparatul a costat 1,8 milioane de ruble (22.500 dolari).
„Dar există o listă e așteptare de opt luni”, a declarat persoana citată.
Deoarece ventilatoarele îi ajută pe pacienții atinși de coronavirus să respire atunci când plămânii sunt grav afectați, ele au devenit rapid unul dinte echipamentele medicale cele mai căutate de pe planetă.
În timp ce sistemul medical italian este copleșit de numărul de cazuri de pacienți infectați, doctorii au realizat că nu au suficiente ventilatoare pentru a-i salva pe toți cei care ar avea nevoie de ele. Atunci ei trebuie să facă alegerea cumplită și să decidă cine trăiește și cine moare.
Coșmarul italian a făcut rapid înconjurul lumii, țările încercând să-și procure cu orice mijloace ventilatoare pentru a evita pierderile masive de vieți omenești.
Rusia nu înregistrează decât 253 de cazuri depistate, dar cifrele cresc de la o zi la alta. În plus, observatorii afirmă că ele ar putea fi mincinoase, din cauza numărului mic de persoane testate.