Părintele Constantin Necula este popular prin faptul că știe să vorbescă pe înțelesul tuturor generațiilor. Aducând dimensiunea teologică în limbajul profanilor, acesta s-a remarcat printr-o serie de sfaturi. De Crăciun, preotul ne invită să facem diferența între rugăminţi şi o rugăciune şi ne recomandă o modalitate de a ne formula corect ruga către Dumnezeu.
Întrebat cum putem formula o rugăciune care să exprime exact ceea ce ne dorim cu adevărat şi cum ne putem asigura că dorințele noastre ajung să fie ascultate, părintele Constantin Necula a explicat cum putem avea o relație corectă cu divinitatea.
„Trebuie să îţi măsori cuvintele înaintea lui Dumnezeu"
„Dumnezeu ascultă toate rugăciunile pe care le asculți tu mai întâi. Trebuie să îţi măsori cuvintele şi chiar înaintea lui Dumnezeu. Nu poţi cere chiar orice. Doamne dă-mi nişte sare în borș, cam aşa.
În ultima vreme eu constat că noi avem rugăminţi la Dumnezeu. Dumnezeu nu este instalatorul nostru de serviciu. Există o pildă celebră în care un franciscan, un dominican şi un ortodox se rugau într-o seară şi se taie curentul. Franciscanul zice, hai să ne rugăm să vedem cum ne ajută Dumnezeu din punctul ăsta de vedere. A cântat, s-a rugat a adus Slavă lui Dumnezeu o vreme şi nu s-a aprins lumina. Dominicanul a predicat extraordinar şi nu s-a aprins lumina.
Părintele Necula: Cere ca şi cum ai fi primit
Ortodoxul a început să cânte o slavă, a luat sârma, că pe vremuri instalațiile erau cu sârme, a pus o rezistență şi s-a aprins curentul electric. Adică toţi trei erau în același duh al rugăciunii în Dumnezeu, dar uneori trebuie şi noi să facem parte din lucrul ăsta. Sunt convins că şi franciscanii şi dominicanii au învățat să pună sârma.
Cred că depinde foarte mult să nu uităm de cuvântul Mântuitorului: "Cere ca şi cum ai fi primit". Le spun mamelor, când ți-e frică de sănătatea copilului, spune: Îţi mulțumesc Doamne că mi-l ții sănătos.
„Știți că ați primit dacă în sufletul vostru ați făcut pace cu Dumnezeu"
„Sunt zeci de perechi de cupluri care nu pot avea copii. Le spun: mergeți la Maica Domnului şi îi mulțumiți că v-a ajutat. Voi știți că ați primit dacă în sufletul vostru ați făcut pace cu Dumnezeu", a spus părintele Constantin Necula la Antena 3.
Pentru cei care sunt în căutarea liniștii şi păcii sufletești, pentru cei care vor să se schimbe, dar simt că nu sunt demni de iubirea şi mântuirea oferită de Dumnezeu, din cauza păcatelor sau viciilor, părintele vine cu un sfat: „Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al milei şi al răbdării. Numai în faţa acestui exerciţiu al milei lui Dumnezeu şi tot te lași cucernicit de El.
„Să aibă răbdare cu Dumnezeu, că Dumnezeu are răbdare cu ei"
Mie, de aia îmi place Hristos. E de treabă! Este un Dumnezeu foarte dispus să ne aştepte, până la un punct. Care este punctul? Indolența noastră în care ne scuzăm păcatele cu faptul că nu putem să ne schimbăm. Zicem: nu am ce face, asta e firea mea. Pe bune? Nu poţi schimba cursul unei ape? Poate. Nu poţi schimba geografia unui munte? Poate. Dar pot să schimb ochiul meu asupra muntelui. Trebuie să urc mai sus şi deja văd altfel.
În general, îi încurajez pe oameni să nu-l vadă pe Dumnezeu ca pe dușmanul lor sau ca pe contabilul lor. Alţii contabilizează ce facem şi cum trăim, Hristos nu. El este atent. Sfințenia înseamnă să ai curaj să te uiți în ochii lui Dumnezeu. Când stai şi te uiți un pic la El, e ok. Dar când stai tot timpul să te judeci cu El şi chiar să-i reproșezi câte ceva, Dumnezeu sporește capacitatea de a gândi împreună cu el. Dumnezeu îngăduie şi furia noastră. Doar să faci din furie rugăciune la momentul potrivit. Îi indemn să fie curajoși, să aibă răbdare cu Dumnezeu, că Dumnezeu are răbdare cu ei. Primul care se întoarce în inima lor e EL, oricât de goală şi de prăpădită ar fi inima asta a subliniat părintele Necula.