De cine a fost scrisă OUG 13 care a scos sute de mii de oameni în stradă. Protagonistul este condamnat pentru corupţie

De cine a fost scrisă OUG 13 care a scos sute de mii de oameni în stradă. Protagonistul este condamnat pentru corupţie

Alina Bica, fostul şef al DIICOT, ar fi cea care a scris Draftul Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal

Draftul Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal, care a scos sute de mii de români în stradă, a fost scris de Alina Bica, condamnată în prima instanţă în două dosare de corupţie, au declarat pentru hotnews surse apropiate situaţiei.

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată la trei ani și șase luni de închisoare, în dosarul în care este acuzată că ar primit mită 17.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu. Sentința nu este definitivă.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită însă, pe 12 ianuarie, completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat încadrarea juridică din luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu în favorizarea făptuitorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi dosar, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Şerban Pop, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Şi în cazul acestuia, încadrarea juridică a fost schimbată din complicitate la infracţiunea de dare de mită în trafic de influenţă. Afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă. Şi în cazul acestuia, judecătorii instanţei supreme au schimbat încadrarea juridică din dare de mită în cumpărare de influenţă. Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 150.000 de euro de la Şerban Pop și au decis ridicarea sechestrului pus pe bunurile Alinei Bica.

Dosarul în care Alina Bica este acuzată că ar fi primit mită 17.000 de euro de la afaceristul Horia Simu a fost trimis în judecată în septembrie 2015.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Şerban Pop, șeful ANAF la vremea respectivă, ar fi primit de la afaceristul Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.