De ce vrea Marea Britanie să interzică fumatul în maşini

Fumătorii ar putea ajunge să nu mai fumeze nici în propriile autoturisme. Asociaţia medicilor britanici (British Medical Association, BMA) a cerut guvernului de la Londra să interzică fumatul în maşini, aşa cum se întâmplă în cazul locurilor publice.

BMA susţine, pe baza studiilor ştiinţifice făcute în ultima vreme, că nivelul poluanţilor emişi de tutun într-o maşină poate fi de 23 de ori mai ridicat decât într-un bar de nefumători. Cei mai expuşi fumului dintr-un autoturism, spaţiu închis prin excelenţă, sunt copiii şi persoanele în vârstă.  Aşa că Asociaţia medicilor britanici, reunită într-un congres, a votat în favoarea interzicerii fumatului în maşini şi a depus o solicitare în acest sens guvernului de la Londra.

Un deputat laburist a depus deja în Parlament un proiect de lege care prevede interzicerea aprinderii unei ţigări în maşină, când în ea se află un copil.

Anual, 80.000 de oameni mor din cauza fumatului în Marea Britanie.

Interzicerea fumatului în locurile publice, în urmă cu mai mulţi ani, a avut un impact pozitiv asupra sănătăţii populaţiei dinMarea Britanie. Studiile au arătat că numărul de atacuri de cord a scăzut cu 10% în primul an după ce măsura a fost aplicată în această ţară. În mai multe regiuni ale Canadei şi în unele state din America, dar şi în Africa de Sud, fumatul în autoturismul în care merg şi copii este deja interzis prin lege.