Editura Evenimentul si Capital

„De ce va supreviețui CREȘTINISMUL?”

Autor: | | 12 Comentarii | 3366 Vizualizari

Ca răspuns la o lucrare a gânditorului francez Michel Onfray, care susține că civilizația creștină a murit, filosoful Vincent Morch scrie un cutremurător eseu în Le Figaro despre fragilitatea și forța Creștinismului.

Creștinismul este o religie întemeiată pe credința în Înviere și în divinitatea lui Iisus din Nazaret. Această credință, născută pe marginea unui mormânt și edificată pe idei la limitele a ceea ce este cu putință să accepți, nu a încetat niciodată, din numeroase motive, să fie agonizantă. Că a fost din cauza unor dușmani ai săi, cum a fost în cazul persecuțiilor dezlănțuite de împărații romani sau de republicanii fanatici francezi din 1793, sau sub greutatea propriilor rătăciri (să ne amintim de corupția de la Roma din vremea familiei Borgia), nu există secol în care această credință să nu fi fost confruntată cu pericole mortale – nu existat niciodată, nu poate exista „creștinism triumfător”.

Adevărata noutate care se deschide odată cu Revoluția Franceză este proliferarea declarațiilor despre iminența morții sale: creștinismul trebuia să fie în curând abolit de o nouă religie (Robespierre, Hugo), de știință (Compte, Marx) sau de nu nou tip de om (Nietzsche).

Atunci când Michel Onfray, în noua sa lucrare Décadence, pretinde să constate moartea creștinismului, se situează deci în cadrul unei tradiții care are deja vechime. Or, în ciuda inconstestabilului declin al Occidentului, încă mai există creștini în ziua de azi. Ba există chiar destui pentru a umple masiv, spre marea uimire a celor care îi credeau la șase picioare sub pământ, străzile marilor orațe franceze.

Sunt acestea ultimele spasme ale unui cadavru? Sau premisele unei învieri?

Creștinismul s-a născut pe marginea unui mormânt. Și acolo va rămâne pentru totdeauna. De două mii de ani, el nu încetează să penduleze între Împărăția morților și Împărăția Cerurilor, între bezna neantului și bucuria Mântuirii.

Vestind un Mesia răstignit, el nu joacă jocul obișnuit care guvernează viața oamenilor, cel al reușitei și al puterii. Nu flatează instinctele. Nu se folosește de pofte. El plasează revelația supremă a unui Dumnezeu atotputernic între slăbiciunea nou-născutului și înfiorătorul spectacol al unui inocent sacrificat.

Creștinismul este o religie a slăbiciunii. Este deci el însuși intrinsec fragil. Cu atât mai fragil cu cât proclamă că ființele umane sunt fundamental libere și că în mod liber trebuie să se poziționeze în raport cu el.

În timpul întâlnirii Sale față către față cu Pilat din Pont, Hristos, Fiul lui Dumnezeu, nu a dorit să-l facă să se închine în fața Sa pe cel care Îl judeca, dezvăluindu-i întreaga Sa slavă. L-a lăsat să se întoarcă de la El pe cel care se întreba ce este adevărul, în vreme ce El era însuși Adevărul. L-a lăsat singur cu conștiința sa, cu mintea sa, cu inima sa, cu riscul crucii, cu riscul morții.

Pentru că, potrivit creștinilor, lăsându-Se cu totul în voia libertății omenești, Hristos a mântuit lumea – o libertate reală, efectivă, concretizată prin cruce, însă transfigurată, dincolo de propriile intenții și de propria înțelegere, prin harul unei dimineți de Paști – religia lor constituie o evoluție inedită și decisivă în istoria umanității și o moștenire infinit de prețioasă pentru ansamblul acesteia.

Într-adevăr, trebuie să ne amintim că a apărut într-o lume în care cultura greco-romană dominantă afirma că oamenii ca și zeii sunt supuși puterii implacabile a fatalității. Aceast intuiție religioasă fondatoare a dat naștere teatrului tragic, unde spectatorii vedeau legându-se intrigi al căror sfârșit îl cunoșteau. Oedip, indiferent ce ar face, va sfârși întotdeauna prin a-și ucide tatăl și a se căsători cu mama sa. Aceeași intuiție, combinată cu geniul intlelectual grec, a dat naștere și științei.

Viorica Dancila i-a dat LOVITURA DE GRATIE lui Liviu Dragnea inainte de Paste. Decizia care il INGROAPA pe seful PSD

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI