De ce utilajele noi întârzie și cele second-hand sunt scumpe. Interviu cu fondatorul și CEO-ul companiei UTILBEN, Ruben Marian

De ce utilajele noi întârzie și cele second-hand sunt scumpe. Interviu cu fondatorul și CEO-ul companiei UTILBEN, Ruben Marian

Mediul de business din țara noastră cunoaște un reviriment nesperat, dacă luăm în calcul situația de anul trecut, și majoritatea companiilor din România raportează reluarea activității la ritmul de dinaintea pandemiei. 2020 a avut efecte devastatoare pentru mulți antreprenori din întreaga lume, iar industria de utilaje nu face notă discordantă. Mulți producători și furnizori de echipamente agricole și de construcții au fost nevoiți să reducă drastic cheltuielile, iar asta a însemnat încetinirea sau chiar sistarea producției și tăieri de personal. Iar efectele acestei strategii necâștigătoare le resimțim astăzi.

Ruben Marian este fondatorul și CEO-ul UTILBEN, companie aflată între liderii industriei de utilaje din România. Ruben și soția lui, Oana, au înființat UTILBEN în urmă cu 15 ani, timp în care au stabilit relații solide cu peste 500 de furnizori de echipamente fiabile din întreaga lume. Tocmai de aceea, Ruben este cel mai în măsură să vorbească despre provocările pe care le întâlnesc acum atât clienții de utilaje noi, cât și clienții de utilaje second-hand.

Ruben, care sunt provocările acestui an pentru industria de utilaje noi, în raport cu situația din 2020?

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acesta, piața globală se confruntă cu un raport istoric negativ în ceea ce privește cererea și oferta. Pandemia este factorul principal care a dus la această stare de fapt nemaiîntâlnită pentru industria de utilaje noi. Din cauza restricțiilor dure impuse de autorități pentru a limita răspândirea virusului COVID-19, producătorii de echipamente de construcții au limitat sau chiar au întrerupt fluxul de producție timp de câteva luni ale anului 2020. Drept urmare, în acest moment, se consemnează o întârziere masivă a termenelor de ieșire din producție a utilajelor. Dacă pandemia a fost un cutremur, ei bine, acum a venit tsunamiul.

În acest context, la nivel de ofertă, producătorii de utilaje nu au cum să onoreze comenzile în ritmul anilor trecuți. În ceea ce privește cererea de echipamente de construcții, aceasta este tot mai mare pentru că dezvoltarea și investițiile sunt prioritare în acest an. Din fericire, liderii lumii au înțeles rapid că aceasta este singura cale de a nu cădea într-o nouă criză economică mondială.

Ce se întâmplă în sectorul utilajelor second-hand? Reprezintă echipamentele la mâna a doua o alternativă viabilă?

Din păcate, imaginea pesimistă de ansamblu este completată de situația din sectorul echipamentelor second-hand. Aici, putem vorbi de un efect de domino. Marile companii de construcții și cele de închiriere de utilaje sunt principalii furnizori de echipamente la mâna a doua. Aceste organizații și-au schimbat radical comportamentul și nu și-au mai înlocuit utilajele vechi cu unele noi tocmai din cauza termenelor foarte lungi de livrare anunțate de producători. Inevitabil, fără această infuzie, piața de utilaje second-hand s-a diminuat la un minim istoric. O consecință firească este creșterea prețurilor echipamentelor la mâna a doua până la niveluri care se apropie periculos de prețurile utilajelor noi.

Cine beneficiază de pe urma acestei situații generale?

Piața de rental este marele câștigător în tot acest concurs de împrejurări. Anul acesta, se estimează o creștere în acest sector de minimum 10% față de 2020, în contextul în care ne confruntăm cu o adevărată penurie de utilaje noi și second-hand. În plus, închirierea unui echipament de construcții vine la pachet cu marele avantaj de a nu ține banii blocați într-un utilaj pe care îl folosești poate doar pentru un proiect sau două. Utilizarea echipamentelor când, unde, și doar cât timp este nevoie duce la economii financiare considerabile și este o abordare inteligentă pentru dezvoltarea pe termen lung a unei afaceri, fără a-ți asuma riscuri foarte mari.

Ruben, ce urmează pentru industria de utilaje?

Producătorii de utilaje au înțeles că, pentru a face față concurenței tot mai acerbe, trebuie să depună toate eforturile posibile și să folosească toate armele din dotare pentru a deveni cei mai buni. Digitalizarea este un instrument care va permite industriei să atingă niveluri nemaiîntâlnite de productivitate.

Totodată, vom vedea tot mai multe inovații tehnologice în domeniul echipamentelor agricole și de construcții. Să luăm exemplul utilajelor autonome ghidate de un simplu computer cu ajutorul inteligenței artificiale și sateliților, proces în care intervenția umană este minimă. Un utilaj autonom este foarte precis și poate înlocui cu succes aportul uman. În plus, un astfel de echipament este optimizat pentru consumul redus de combustibil și asigură o productivitate de neegalat. Ca să-mi închei pledoaria, un utilaj autonom poate funcționa zi și noapte, indiferent de condițiile meteo sau de temperatura de afară.

Desigur, rămâne de văzut când aceste echipamente ale viitorului își vor face loc și pe piața din România.

Oferta de echipamente agricole și de construcții a companiei UTILBEN cuprinde peste 30.000 de produse, regăsite pe site-ul www.utilben.ro. Grupul UTILBEN a ajuns la o cifră de afaceri de peste 16 milioane de euro pe an.

Material realizat cu sprijinul UTILBEN România.