De ce Trump NU a pierdut Alegerile din 6 Noiembrie

Alegerile de la jumătatea mandatului sunt de obicei o înfrângere pe linie a partidului președintelui. Acum a fost altfel.

O analiză de Jean-Eric Branaa pentru Le Figaro.

Prezența la alegerile de la jumătatea mandatului din 2018 a fost foarte mare, iar numărul de noi alegători a bătut un recod, cu 800.000 de înregistrați. Toată lumea se întreba cărei tabere îi va fi de folos acest lucru.

Pentru prima oară după opt ani, Democrații au recucerit Camera Reprezentanților într-un scrutin care era anunțat ca un referendum anti-Trump.

Din punct de vedere istoric, partidul președintelui nu obține rezultate bune cu ocazia alegerilor de la jumătatea mandatului. Barack Obama a pierdut 63 de locuri în Cameră în timpul primului său mandat și Bill Clinton 54. La al doilea mandat, George W Bush a pierdut 30.

Întrebarea esențială este acum de a ști dacă alegătorii au votat în conformitate cu acest consemn anti-Trump, așa cum le recomanda Partidul Democrat, sau dacă au exprimat un vot mai local știind că au întărit majoritatea președintelui Statelor Unite în Camera Superioară.

Dezbaterea este deschisă și răspunsul aduce o soluție la această problemă existențială care a preocupat toată lumea a doua zi după alegeri: cine a câștigat?

Oricum ar fi, rezultatul va influența de o manieră semnificativă cei doi ani următori ai președinției lui Trump, care s-ar putea vedea confruntat cu numeroase anchete parlamentare la inițiativa Democraților, deoarece ei ar putea uza, chiar abuza, de această importantă prerogativă pe care le-o conferă noua lor majoritate.

Cealaltă consecință așteptată este că președintele își va vedea programul legislativ total stopat. Totuși, Donald Trump s-a grăbit să posteze un mesaj victorios pe Twitter, semnalând poate astfel că posibilitatea de a guverna prin decrete nu reprezintă o frână în calea acțiunii. Cel puțin nu în ochii săi.

Încă de la primele rezultate, s-a observat că Democrații au mărit ecartul în scrutinurile cheie din Florida, Virginia, Pennsylvania și Minnesota, dar au pierdut în Kentucky.

Câteva personalități se aflau în dificultate iar rezultatul lor era foarte așteptat: fostul ministru al Sănătății al lui Bill Clinton, Donna Shalala, a învins-o pe Republicana Maria Elvira Salazar și a câștigat un loc pe care democrații în doreau de multă vreme, într-un district din regiunea Miami.

În nordul Virginiei, senatoarea Democrată Jennifer Wexton a câștigat cum era de așteptat în fața Republicanei Barbara Comstock.

Însă Democrații nu au reușit să învingă un candidat foarte la îndemâna lor, în Kentucky, unde reprezentantul Republican Andy Barr a triumfat în fața fostului pilot de vânătoare Amy McGrath.

Deci „Valul albastru” nu prea a avut loc. În mod clar, el nu a făcut ca Democrații să pună mâna pe majoritatea locurilor din Senat, deși multe fronturi din Senat păreau ca și câștigate: Indiana, Missouri, Tennessee, Dakota de Nord și Texas.

Într-una din confruntările cele mai urmărite din țară, Republicanul Ted Cruz din Texas la bătut pe challengerul său Democrat Beto O’Rourke. De puțin, a subliniat presa favorabilp Democratului. Însă bătut, totuși, au relatat media mai favorabile fostului candidat la președinție.

Într-o altă competiție, la fel de așteptată, Republicanul Don DeSantis a câștigat postul de guvernator al Floridei învingându-l pe democratul Andrew Gillum.

În Mississippi, Republicana Cindy Hyde-Smith și Democratul Mike Espy s-au calificat pentru al doilea tur la Senat, care va avea loc pe 27 noiembrie.

În Ohio, Republicanul Mike DeWine a fost ales guvernator, învingându-l pe Democratul Richard Cordray.

Au fost și câteva succese Democrate importante, precum cel al lui Joe Manchin în Virginia de Vest și Tammy Baldwin în Wisconsin.

Sau în New Jersey, unde senatorul Bob Menendez, care, cu un an în urmă, se confrunta cu acuzații de corupție, dar nu a fost sancționat de alegători.

La Washington, senatoarea Democrată Maria Cantwell a reușit să fie realeasă bătând-o pe challengera Republicană Susan Hutchinson.

În Indiana, Greg Pence, fratele vicepreședintelui Mike Pence, a obținut un loc în Camera Reprezentanților, loc ocupat anterior de fratele său.

Într-o altă luptă electorală foarte mediatizată, omul de afaceri Mike Braun l-a învins pe deputatul Democrat Joe Donnelly, luându-i locul din Senat.

Între timp, mai mulți candidați să concureze în alegerile prezindențiale din 2020 au fost realeși cu ușurință, în special Bernie Sanders în Vermont, Elizabeth Warren în Massachussetts, Sherrod Brown în Ohio, senatoarea Kirsten Gillibrand de New York și guvernatorul de New York, Andrew Cuomo.

Sondajele realizate în ziua de după alegeriau arătat că aspectul de referendum pentru Trump nu a fost o preocupare reală a alegătorilor (așa cum anunțase presa la unison – n.r.), asigurările de sănătate și imigrația fiind pe primul plan al celor care au votat.

Vom reține din ziua aceasta și că femeile s-au prezentat în număr mare la vot, alături de persoane din rândul minorităților sexuale sau etnice.

În mod cât se poate de simbolic, Rachida Tlaib și Ilhan Omar au devenit primele femei musulmane din Congresul american. Tlaib a câștigat a 13-a circumscripție electorală din Michigan, dar nu a avut opozant. Omar a câștigat al cincilea district pentru Congres, puternic Democrat, din Minnesota, succedându-i astfel primului musulman din Congres, Keith Ellison.

Democrata Ayanna Pressley a devenit prima afro-americană care va reprezenta Massachussetts în Congres, iar în Colorado, candidatul Democrat Jared Polis a adevenit primul bărbat deschis homosexual ales guvernator în Statele Unite.

În al 3-lea district din Kansas, Democrata Sharice Davids va intra în istorie ca una dintre primele femei amerindiene alese în Congres.