De ce transportul vaccinului COVID-19 se face în condiții speciale

De ce transportul vaccinului COVID-19 se face în condiții speciale

Compania farmaceutică Pfizer, cea care a anunțat recent că a finalizat faza a treia de testare a vaccinului împotriva noului coronavirus a anunțat că a ales patru state americane, într-un program pilot, pentru a aduna alte date foarte importante, legate de transport, depozitare și administrare.

Trebuie cunoscut faptul că noul vaccin trebuie transportat în condiții foarte atente, la 70 grade Celsius. Acest lucru face ca întreaga infrastructură de transport și depozitare trebuie atent gândite, pentru a nu se ajunge în situația în care vaccinul anti Covid 19 să nu aibă nicio eficacitate. Acest criteriu al temperaturii face din vaccin să fie mult diferit de cele antigripale, care trebuie transportate și depozitate la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade.

„Suntem încrezători că rezultatele acestui program-pilot de livrare a vaccinurilor va servi ca model pentru alte state ale SUA şi pentru guverne internaţionale, în contextul în care acestea se pregătesc să implementeze programe eficiente de vaccinare COVID-19”, a transmis Pfizer luni într-un comunicat.

Cele patru state americane alese în programul pilot sunt Rhode Island, Texas, New Mexico şi Tennessee, fiind luate în calcul diferenţele dintre ele în ce priveşte mărimea totală, diversitatea populaţiei, infrastructura de imunizare şi nevoia de a ajunge la persoane din aşezări urbane şi rurale variate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eficiența de 90% a acestui vaccine în prevenirea maladiei Covid-19 a fost stabilită conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

100 de milioane de doze pentru SUA

Guvernul Statelor Unite a anunțat că va cumpăra 100 de milioane de doze din vaccinul anti Covid19, în baza unui contract estimat la 1.95 miliarde de dolari. De asemenea, SUA și-a rezervat disponibilitatea de a mai cumpăra alte 500 de milioane de doze.

Executivul european a anunţat miercuri că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, transmite Reuters. Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.

Datele referitoare la siguranţa vaccinului urmează să fie publicate la sfârşitul acestei luni, scrie Agerpres. Anunțul companiilor Pfizer și BioNTech a fost descris de către directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, drept o „veste extraordinară”.

Ghebreyesus a avertizat însă că necesitatea de a depozita acest vaccin la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica programele de vaccinare, mai ales în regiunile din Asia şi Africa unde clima este caldă, distanţele sunt mari, iar infrastructura necesară este deficitară sau chiar lipseşte.