De ce te trezești în timpul nopții. Câteva trucuri care te ajută să adormi la loc

Sursa: arhiva EVZ

Cele mai neplăcute momente, în timpul somnului, este atunci când ne trezim înainte de ora fixată. Cei mai mulți dintre noi, încercăm să adormim la loc, să mai prindem câteva minute, dacă nu chiar ore de somn.

Trezirea înainte de vreme este una dintre neplăcerile vieții, mai ales când nu poți adormi la loc și te zvârcolești în pat, încercând să mai prinzi câteva minute de somn. Medicii britanici au mai multe sfaturi pentru cei care se trezesc, noaptea, înainte de ora fixată, și doresc să adoarmă la loc, după cum relatează thesun.co.uk.

Astfel, aceștia vă recomandă să evitați să mergeți la toaletă în timpul nopții, când vă treziți din somn. Aveți nevoie la toaletă? Dr. Michael Breus susține că nu trebuie să vă ridicați din pat și să încercați să vă abțineți, indiferent cât de tentat ați fi să vă goliți vezica urinară. Dacă rezistați și nu vă ridicați din pat, aveți șanse mari să scăpați de insomnie și să adormiți rapid, la loc.

Medicul are și o explicație pentru acest sfat. Pentru a adormi este nevoie de un ritm cardiac scăzut, în repaus, iar acesta este greu de atins dacă vă mișcați și vă ridicați. Dacă părăsiți căldura patului, inima va trebui să pompeze mai mult sânge în corp, iar somnul va fi mai greu de atins.

Nu vă mai uitați la ceas

Un alt sfat dat de medicii britanici este legat de ceas. Aceștia recomandă să nu vă mai uitați la ceas, atunci când vă treziți în toiul nopții. Este tentant să vă răsuciți și să verificați ora atunci când vă treziți, dar aceasta nu este întotdeauna cea mai bună idee. Dorința de a vă uita la ceas vă poate ține treaz mai mult timp.

Renunțați la băutură, înainte de culcare

Un pahar sau două de vin ori o înghițitură sau două de coniac, reprezintă un ritual înainte de culcare, pentru multe persoane. Dar, în ciuda a ceea ce se crede, experții spun că, de fapt, alcoolul nu îmbunătățește somnul. Alcoolul blochează triptofanul - un aminoacid care vă ajută să dormiți - să ajungă la creier.

„Alcoolul are un efect ciudat, în sensul că face mai ușor să adormi, dar face mai greu să rămâi adormit și afectează calitatea somnului nostru”, a spus profesorul Malcolm von Schantz, de la Universitatea din Surrey.

Închideți animalele de companie

De regulă, mulți dintre noi ne lăsăm pisicile sau câinii de companie să urce în pat și să se cuibărească lângă noi. Este o greșeală deoarece acestea se agită și în plus, mai lasă și păr din blană. Dormitul alături de un prieten blănos poate avea consecințe grave asupra alergiilor sau a astmului pentru cei predispuși la acestea.

Mențineți răcoare în camera de somn

Deși avem impresia că o cameră călduroasă și confortabilă ne ajută să adormim mai ușor, tocmai acest lucru ne poate perturba somnul. Căldura emanată de sistemele de încălzire usucă membranele mucosae și provoacă sete pe timpul nopții.

Dr. Neil Stanley, fost președinte al Societății britanice de somn, spune că temperatura optimă pentru o noapte bună este de 18 grade C sau chiar mai mică. Pentru a adormi, trebuie să pierdem aproximativ 1 grad C din temperatura internă a corpului nostru, care se situează la aproximativ 37°C.

În cazul în care camera este prea caldă corpul nu poate elimina excesul de căldură, ceea ce înseamnă că somnul va fi perturbat.

Opriți încălzirea și folosiți în schimb plăpumi, pături și lenjerie de pat respirabile pentru a vă ajuta să vă reglați temperatura corpului.

O minte liniștită ajută la un somn mai bun

Pentru a vă liniști, înainte de culcare, pentru o odihnă mai bună, specialiștii recomandă să încercați meditația. Dacă învățați să vă liniștiți mintea, atunci vă veți strecura mai ușor printre momentele stresante din timpul zilei și vă veți odihni mai bine noaptea.

Dacă nu ați încercat niciodată, începeți cu câteva minute de ședere în liniște și concentrați-vă asupra inspirației și expirației. De asemenea, specialiștii recomandă mai multe exerciții fizice. Cei care fac exerciții fizice în mod regulat tind să adoarmă mai repede și mai adânc.