Când fabrica sa de textile din Bandung, Java de Vest, a început să concedieze muncitori în ianuarie, Kurniadi Eka Mulyana a devenit din ce în ce mai neliniștit. Tânărul de 26 de ani începuse să lucreze la fabrică cu doi ani înainte. După ce își pierduse locul de muncă la un alt producător de textile.
Mulyana a fost concediat în martie. Managerii de la fabrică i-au spus că vânzările și veniturile companiei au scăzut. Asta de când TikTok Shop a fost lansat în Indonezia în 2021. Și s-a ajuns la vinderea de produse ieftine provenite din China spectatorilor de pe platforma sa video. Aproximativ 49.000 de lucrători din sectorul textil, al confecțiilor și al încălțămintei au fost concediați în acest an. Ca urmare a închiderii fabricilor din provinciile indoneziene Banten, Java de Vest și Java Centrală.
De ce țările din Asia depin de China?
Ca răspuns la solicitările producătorilor de textile, ministrul indonezian al comerțului, Zulkifli Hasan, a declarat în iunie că guvernul va analiza posibilitatea de a impune taxe de până la 200% asupra țesăturilor importate. Ceea ce ar putea multiplica rata tarifară actuală. Acesta a precizat că noi taxe sunt, de asemenea, luate în considerare. Cu scopul de a face față creșterii importurilor de ceramică, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse cosmetice și electronice.
Alte țări din Asia de Sud-Est iau, de asemenea, măsuri pentru a ridica barierele în calea bunurilor chinezești ieftine. În special a celor care ajung prin intermediul platformelor de comerț electronic. În ianuarie, Malaezia a impus o taxă de 10% pe vânzări pentru bunurile importate cumpărate online la un preț mai mic de 500 de ringgit, adică de 108 dolari. Astfel de bunuri erau anterior scutite de taxa pe vânzări și de taxele de import și accize care se aplică produselor mai scumpe.
Thailanda a urmat exemplul luna aceasta. A extinzs taxa pe valoarea adăugată (TVA) de 7% la achizițiile primite în valoare de mai puțin de 1 500 baht, adică 42 de dolari. „Mai mult de 15% din PIB-ul thailandez depinde de implicarea Chinei”, a declarat Aat Pisanwanich, un cercetător în domeniul comerțului internațional. El a lucrat anterior la Universitatea Camerei de Comerț din Thailanda. „Avem nevoie de turismul chine. Depindem de piața chineză pentru a ne exporta produsele și avem nevoie de investițiile lor străine directe”.
Priorități
Pentru guvernele din Asia de Sud-Est, avalanșa de produse chinezești la preț redus ridică multe probleme. În timp ce comercianții cu amănuntul și producătorii naționali caută să fie scutiți de ceea ce ei consideră a fi concurență neloială, oficialii guvernamentali curtează companiile chineze pentru a investi în producția locală. În special în sectoarele de înaltă tehnologie.
Echilibrarea acestor priorități a devenit mai dificilă pe măsură ce maladia economică se răspândește în China. Astfel, se diminuează cererea pentru exporturile din Asia de Sud-Est. Și companiile chineze sunt lăsate cu un surplus de stocuri pe care să le vândă la prețuri foarte mici. Acest lucru adâncește dezechilibrul comercial al Asiei de Sud-Est cu China. Și alimentează în continuare solicitările de măsuri guvernamentale privind importurile.
Anul trecut, Asia de Sud-Est și alte piețe emergente din Asia au absorbit aproximativ o treime din exporturile Chinei. Deși reprezentau doar o zecime din produsul intern brut mondial, conform calculelor economiștilor Goldman Sachs. China este a doua cea mai mare destinație a exporturilor Thailandei după SUA. Și principala sursă de importuri.
Căci reprezintă aproape un sfert din valoarea tuturor bunurilor primite. Deficitul comercial al Thailandei cu China a crescut constant. S-a ajuns la 36,6 miliarde de dolari în 2023, de la 20 de miliarde de dolari în 2020. Deficitul comercial al Malaeziei cu China a crescut și mai dramatic în această perioadă. S-a ajuns la valoarea de 14,2 miliarde de dolari, de la 3,1 miliarde de dolari.
Indonezia și relațiile cu Beijing
Indonezia s-a descurcat mai bine datorită creșterii exporturilor de metale către China. Jakarta a reușit chiar să înregistreze un excedent comercial bilateral de 2 miliarde de dolari anul trecut. Dar, în prima jumătate a anului 2024, Indonezia a acumulat un deficit de 5 miliarde de dolari în comerțul cu China, în afara petrolului și gazelor.
Într-o anumită măsură, dezechilibrul comercial în creștere este o funcție a măsurilor luate de companiile chineze și de omologii lor străini de a transfera unele operațiuni de producție și asamblare din China în Asia de Sud-Est din cauza tensiunilor comerciale cu Occidentul și a altor factori. „China consideră că investițiile în alte țări reprezintă o strategie de acoperire”, a declarat Charles Austin Jordan. Avcesta este analist principal de cercetare în cadrul Rhodium Group, o companie americană de cercetare a politicilor.
Această mișcare a lanțului de aprovizionare a temperat cererea Chinei de materii prime și bunuri intermediare din Asia de Sud-Est. Și a crescut în același timp fluxul de astfel de produse în sens invers. În multe cazuri, produsele finale sunt trimise pe piețele occidentale. Într-adevăr, exporturile din Asia de Sud-Est către SUA le-au depășit pe cele către China în trimestrul ianuarie-martie cu peste 10 miliarde de dolari, întrerupând seria Chinei ca principală piață a regiunii, notează Nikkie Asia.