De ce sunt copiii românilor instruiţi pentru meserii care nu există
- Dodo Romniceanu
- 11 februarie 2016, 20:01
Două treimi dintre dintre copiii care sunt acum la şcoala primară vor ajunge să presteze meserii care deocamdată nu există, estimează specialiştii în resurse umane de la Manpower.
În următorii ani, piața muncii va trece printr-o perioadă de transformare rapidă provocată de evoluția tehnologică, consideră Manpower. Doar 35% dintre slujbele existente acum vor mai supraviețui, relatează digi24.ro.
Cu cât inteligența artificială va deveni mai dezvoltată și automatizarea mai ieftină, roboții industriali vor lua locul oamenilor în activitățile repetitive din fabrici.
În următorul deceniu, 65% din forța de muncă va presta meserii complet noi. Științele, matematica, informatica, ingineria și serviciile ar urma să fie domeniile în care vor exista cele mai multe oportunități pentru forța de muncă. Însă, chiar și în cazul meseriilor tehnice se va pune accentul pe creativitatea angajatului și pe capacitatea sa de comunicare. Mai ales că munca va fi organizată mai mult pe orizontală, adică angajații vor trebui să lucreze în echipă mai mult și mai bine.
În același timp, contractele pe termen nedeterminat și carierele lungi la aceeași companie nu vor mai fi atât de des întâlnite, deoarece se va lucra mai mult pe bază de proiect.
Învățământul va juca un rol important în dezvoltarea aptitudinilor pentru meseriile viitorului, în condițiile în care deja există o polarizare în creștere pe piața muncii. În ultimul deceniu, IT-iștii și inginerii de toate felurile au avut creșteri salariale constante, în vreme ce salariile angajaților care au fie au competențe de bază, fie au competențe complexe, dar depășite, au stagnat sau chiar au scăzut.
Transformarea pieței muncii nu îi va afecta doar pe copiii care încă sunt la școală. La noile condiții vor trebui să se adapteze și cei care deja sunt în câmpul muncii.
Specialiștii în resurse umane de la Manpower consideră că angajații născuți între 1980 și 2000 vor fi influențați cel mai puțin de schimbare, deoarece formează o generație flexibilă, care deja este pasionată de tehnologie și de muncă pe bază de proiect. Însă cei născuți înainte de 1980 ar putea avea probleme, deoarece sunt adepții unor cariere tradiționale.