De ce se vopsesc stâlpii, copacii şi bordurile cu var. Când a apărut acest ritual şi care este secretul acestui timp de marcaj

Sursa: Facebook - Vasile Ernu

În fiecare primăvară oamenii obișnuiesc să vopsească cu var copacii, stâlpii sau chiar şi bordurile. Este un ritual despre care istoria spune că nu exista înainte de cel de al Doilea Război Mondial.

Scriitorul Vasile Ernu a explicat de ce popoarele din estul Europei aleg să văruiască trunchiul copacilor, bordurile şi stâlpii, primăvara, spre deosebire de cele din vest. El a precizat că acest ritual a apărut în perioada celui de-al Doilea Război Mondial cu un anumit scop.

Vasile Ernu spune că era pe atunci o metodă practică care ajuta noaptea: „În fiecare primăvară pe tot cuprinsul fostului Imperiu copiii, țăranii, muncitorii şi birocrații ieșeau la văruit copaci, stâlpi şi borduri. Am făcut-o toţi cei născuţi acolo, am făcut-o şi eu cel puţin 15 ani. Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista.

Că la bază el este un ritual apărut în cel de al Doilea Război Mondial. Cu o funcție practică, administrativ pragmatică - să se ghideze mai uşor în noapte tehnica de război. Bordura, copacul alb e uşor de urmărit în drumul de noapte. Rezultatul fiind practic şi ieftin a făcut ca după cel de Al Doilea Război Mondial administrația să apeleze la el.

Era o formă ieftină de marcaj - estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură”, a explicat scriitorul.

Rezultatul fiind practic şi ieftin administrațiile au început să apeleze la această metodă

Vasile Ermu a explicat, de asemenea, că această acțiune de a vărui copacii a devenit o tradiție și din acest motiv, românii continuă să văruiască în fiecare primăvară copacii. În opinia sa, acest obicei va dispărea în câțiva ani.

„Practic administrația s-a folosit de acest element ieftin şi mobilizator pentru a rezolva nişte lucruri. Rapid, ieftin - forţa de muncă gratuită, varul costuri minime - rezolvi administrativ: indicatoare de drum, estetica minimală, curățenia de primăvară, mobilizarea de masă şi se pare şi efecte pozitive agro-biochimice şi medical-igienic-sanitar. Genul de element practic administrativ şi ritual ideal pentru administrația de stat - mai ales pentru un stat centralist.

Personal eu cred că a da cu var copacii e deja un soi de tradiție şi tezaur cultural de identificare şi mobilizare util. Eu nu l-aş lua în derâdere şi nu aş renunța la el chiar dacă pare că e marcă a „arhaicului” şi „sărăciei”. Ei şi? Asta mă diferențiază - iar diferența face să depășească şi să universalizeze identicul. Diferența e cea apreciată de celălalt, nu repetiția.

Eu chiar aş încuraja esticii când se mută stau compact în vest pe la Torino, Paris sau Londra - să-şi văruiască copacii: aici suntem NOI. Şi? Aşa ne marcăm noi cu var teritoriul.... Oricum în câţiva ani tradiția asta va dispărea - se schimba materia şi se dizolvă diversitatea materiei - şi toate drumurile vor arăta identic iar zeama albă de var va deveni zeama de Coca Cola sau mai ştiu eu ce ingredient universal identic”, a scris Vasile Ermu pe pagina sa de Facebook.