Un ofițer a fost ucis și un altul a fost rănit atunci când luptătorii miliției sârbe au atacat o patrulă de poliție kosovară și albaneză în Banjska, Kosovo, în urmă cu o săptămână. Atacul a exacerbat o nouă criză într-o regiunea care nu a dus niciodată lipsă de crize.
Kosovo a fost, de asemenea, cuprinsă de violențe în 1998, ceea ce a dus la masacre și la intervenția NATO în favoarea albanezilor din Kosovo. Minoritatea sârbă din partea de nord a Kosovo reprezintă peste 95% din populație. (KFOR), condusă de NATO, a menținut pacea în regiune în ultimii 24 de ani, însă incidentul de săptămâna trecută subliniază vulnerabilitatea regiunii.
Îngrijorările legate de o nouă sursă de conflict în Europa persistă, iar forțele speciale cercetează pădurea din Kosovo pentru a găsi dovezi ale atacului. Oficialii guvernamentali din Pristina sunt siguri că atacatorii au fost „teroriști sârbi” conduși de Milan Radoii, despre care se crede că are legături strânse cu președintele sârb Aleksandar Vui. Guvernul kosovar susține că atacul a fost ordonat direct de la Belgrad.
Probleme tot mai mari în Kosovo
Criza din nordul Kosovo, în special din Mitrovica, se agravează pe zi ce trece, orașul devenind din ce în ce mai mult un simbol al divizării regiunii.
Aleksandar Arsenijevi, un activist proeminent din Kosovo, consideră că atacul recent asupra patrulei de poliție i-a radicalizat pe sârbii din țară. El avertizează că atacul asupra patrulei de poliție nu a fost un eveniment izolat și că populația sârbă din Kosovo și-a pierdut încrederea în instituții.
Arsenijevi susține că o parte din constituția Kosovo include garanții puternice pentru regiunile multietnice, dar aceste garanții nu au fost niciodată puse în aplicare. De asemenea, el observă că, în mod frecvent, funcționarii publici nu pot sau nu doresc să vorbească sârbă. Cea mai gravă problemă este forța de poliție, care a fost formată în întregime din albanezii din Kosovo, în ciuda cerinței constituției ca forța de poliție să reflecte compoziția populației. UE a condamnat, de asemenea, guvernul de la Pristina, impunând sancțiuni și suspendând ajutorul economic pentru Kosovo.
Afirmații controversate
Populistul sârb Vui a afirmat, de asemenea, că a avut loc o epurare etnică, pogromuri și expulzări în nordul Kosovo. Mulți oameni din Mitrovica de Nord sunt îngroziți de bărbații care mânuiesc arme și vorbesc într-o limbă pe care nu o înțeleg.
Miodrag Milievi, un activist albanez, povestește incidentele de brutalitate polițienească și zvonurile din Mitrovica, Serbia. El își amintește că a fost oprit de vehiculele de poliție și a fost lovit în stomac de trei bărbați care au strigat „Acesta este Kosovo!”. Avocatul lui Milievi l-a îndemnat pe acesta să continue cazul. O altă poveste susține că poliția a tras asupra unei mașini în mișcare la un punct de control la nord de Mitrovica. Majoritatea incidentelor sunt negate de poliția kosovară, ceea ce le transformă în zvonuri care se răspândesc printre locuitorii din Mitrovica de Nord și se transformă treptat în teamă.
Locuitorii din Mitrovica cred că se află la mila celor doi lideri, Kurti din Kosovo și Vui din Serbia. Teama de o nouă escaladare este larg răspândită, iar unii consideră că forțele puternic înarmate sunt un semn de protecție. Baricadele din nordul orașului au luat foc în repetate rânduri, iar albanezii kosovari din sud sunt îngrijorați că furia vecinilor lor se va îndrepta împotriva lor.
Președintele sârb Vui a încercat un act de echilibru delicat, căutând legături strânse atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Rusia, dar acum se află în defensivă pe plan internațional. Arsenijevi, un activist sârb, este îngrijorat de extinderea prezenței poliției albaneze din Kosovo, care, în opinia sa, va crește presiunea și furia asupra Pristinei (capitala Kosovo).
sursa: .spiegel.de