De ce se retrag fotbaliştii români pe capete din naţională

De ce se retrag fotbaliştii români pe capete din naţională

După abandonul lui Mirel Rădoi, şi Cristi Chivu are gânduri de ducă. Naţionala de fotbal, care azi înfruntă Bosnia la Zenica, nu mai reprezintă un motiv de mândrie pentru jucători, ci un loc din care tricolorii convocaţi abia aşteaptă să dea bir cu fugiţii.

Naţionala de fotbal a României a pierdut astăzi în Bosnia, scor 2-1. Şansele de calificare la Campionatul European din 2012 sunt invizibile, iar atmosfera din lot este una apăsătoare, greu de suportat. Incert pentru jocul de azi, căpitanul Cristi Chivu (30 de ani) a actualizat ieri declaraţia dată acum câteva luni ("Mulţi mi-au spus să-mi bag picioarele!"), afirmând că s-ar putea retrage la finalul preliminariilor, dacă acestea se vor solda cu un eșec. „Probabil că voi renunţa la echipa naţională după această campanie", a afirmat Chivu. Distanţa de la lacrimile cu care Hagi se retrăgea de la naţională în 1998, după Campionatul Mondial din Franţa, până la lehamitea cu care abandonează Cristi Chivu corabia tricoloră reflectă întocmai diferenţa de implicare, de valoare şi de rezultate dintre cele două generaţii.

Cu gândul la meciul cu AC Milan

Chivu nu poate juca în Bosnia, având dureri mari, iar gândul îi zboară mai mult la derby-ul cu AC Milan, de la sfârşitul săptămânii viitoare. Conform jurnaliştilor din Italia chestionaţi de EVZ, medicii de la Inter nu i-au interzis lui Chivu să joace la Zenica, dar fundaşul nu vrea să rişte, pentru a nu agrava accidentarea și pentru a nu rata partida care poate decide campioana în Serie A (între AC Milan și Inter este un ecart de numai două puncte).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mă simt mai bine ca ieri, dar nu ştiu dacă voi juca. Dacă voi mai bine, o să fiu în teren, dacă nu - nu! Nu se pune problema să risc, dacă simt că nu pot juca. Dacă voi apt 80 la sută, voi intra în teren, sunt suficient de matur să realizez dacă îmi pot ajuta echipa sau nu. Pentru mine poate fi ultimul tren spre un turneu final şi de aceea mă încearcă un sentiment de dezamăgire că sunt sub semnul întrebării cu o zi înainte de acest meci", a spus ieri Chivu.

Pretextul lui Mirel Rădoi

Jucătorii renunţă acum mult prea uşor la lot, fapt devenit deja un fenomen, nefiind ataşaţi de cauza naţionalei. Iar motive sunt destule. Echipa adună doar eşecuri şi, prin urmare, jucătorii încasează numai critici și fluierături, aşa că prezenţa sub tricolor poate aduce cel mult momente penibile și mai deloc bucurii. A fost şi cazul lui Mirel Rădoi, care n-a mai vrut să se facă de râs și a găsit un pretext să plece: aşa-zisele atacuri ale lui Ionuţ Lupescu, în fapt nişte constatări juste despre nivelul scăzut al fotbalului arab, în care activează fostul căpitan al Stelei. „Rădoi s-a realizat financiar şi nu-l mai trage inima să joace pentru echipa naţionala. Nu-l susţine nimeni", a indicat Victor Piţurcă adevărata cauză a abandonului, dându-l de gol pe jucător. Singurii care mai trag cu dinţii de naţională sunt fotbaliştii care au un interes personal: Adrian Mutu vrea să doboare recordul „all-time” de goluri sub tricolor (are 29 de reușite, cu unul mai puţin decât Iosif Bodola şi cu 6 în minus faţă de Hagi) şi are de prins ultimul contract al carierei pe bani mai mulţi, precum şi tinerii care au nevoie de cotă internaţională. Factorul fizic este şi el important. Odată cu înaintarea în vârstă, jucătorii fac din ce în ce mai greu faţă pe mai multe planuri, iar interesul cluburilor care îi plătesc primează. În cazul lui Cristi Chivu este vorba și despre jena de a fi învins cu naţionala, în condiţiile în care formaţia lui de club este campioana Europei, de aici provenind mare parte din frustrarea căpitanului.

Răzvan Lucescu, factor destabilizator

Venirea lui Răzvan Lucescu la naţională, un antrenor care n-are idei clare despre ceea ce trebuie făcut (ba ar întineri echipa, ba ar renunţa la Mutu), a inflamat şi mai tare spiritele. Aflată în conflict cu impresarii Ioan şi Victor Becali, familia Lucescu a expus naţionala, băgând-o în scandaluri. Jucătorii au fost sfătuiţi să renunţe la naţională chiar de către agenţii FIFA menţionaţi, situaţie care l-a privit în mod direct şi pe atacantul Ciprian Marica. Nu doar războiul FRF - impresari a produs victime, ci şi adversaritatea faţă de conducerea federaţiei, dată de prezenţa „cameleonului” Ionuţ Lupescu în structurile de la "Casa Fotbalului".

"Generaţie zgomotoasă şi obraznică"

Concluzia a tras-o ieri Ioan Sdrobiş, antrenorul fără de care Chivu n-ar fi ajuns, probabil, atât de sus: "Nu văd un alt motiv pentru care Chivu a renunţat la naţională decât problemele fizice. La vârsta lui putea să mai continue câţiva ani. Generaţia asta este una zgomotoasă şi obraznică. Sunt jucători care au fost râzgâiaţi prea mult şi care n-au oferit mare lucru. Nu mai există mentalitatea de pe vremuri, când era o mare onoare să vii la naţională. Şi pe Chivu, şi pe Mutu, banii i-au schimbat. Şi nu în bine", a pus degetul pe rană tehnicianul cu care Chivu a făcut ochi în fotbal. Meci decisiv sau merge şi-o remiză? La naţională se vorbeşte, de asemenea, pe mai multe voci, fiind evidentă lipsa coeziunii. În timp ce selecţionerul Lucescu a susţinut şi ieri că nici o remiză n-ar fi un capăt de ţară, acceptând să plece fie şi doar cu un punct de la Zenica, reşiţeanul Chivu nu ia în calcul decât victoria, pe care mizează deşi el ar putea să nu evolueze: "Acest meci este meciul generaţiei noastre şi orice rezultat negativ ne scoate din lupta pentru calificare. Trebuie să jucăm la victorie, aşa cum nu am făcut-o în meciurile de pînă acum". "Generaţia asta este una zgomotoasă şi obraznică. Banii i-au schimbat pe Chivu și pe Mutu. Și nu în bine.", IOAN SDROBIŞ, antrenorul care l-a lansat pe Cristi Chivu