Evenimentul Zilei > Economie > De ce se PRĂBUȘEȘTE bursa din China
De ce se PRĂBUȘEȘTE bursa din China

De ce se PRĂBUȘEȘTE bursa din China

Bursele asiatice se aflau luni în cădere liberă, urmând degringolada piețelor mondiale, minate de neliniștile legate de starea de sănătate a economiei chineze și de conjunctura mondială.

După ce bursele din întreaga lume au cunoscut săptămâna trecută căderi spectaculoase, piețele asiatice au luat-o și ele la vale luni. Bursa din Tokyo a închis la – 4,61%, în vreme ce Bursa din Shanghai s-a prăbușit până la – 8,5%, iar cea din Shentzen, la – 7,7%.

În siajul lor, Hong Kong a căzut cu 4,6%, iar Taiwanul cu 7,46%, cea mai mare cădere din istoria sa. Bursa din Seul se afla la aproape – 2%.

Și Bursa din Sydney a închis la – 4,09%, nivelul cel mai de jos din ultimii doi ani. Investitorii sunt îngrijorați de conjunctura mondială în ansamblul ei, la începutul unei săptămâni în care urmează să fie date publicității multe date statistice în Statele Unite și Europa. Însă în centrul preocupărilor rămâne China, unde informațiile despre contraperformanțele economice se țin lanț, arătând că a doua economie a lumii dă semne grave de oboseală.