De ce se face de râs diplomația UE. Umilința din China și luptele interne
- Tudor Borcea
- 14 mai 2020, 14:27
Alți diplomați descriu o instituție în care „recrutarea este adesea opacă” și „marile state membre au partea leului” în privința locurilor de muncă.
Raportul de resurse umane arată că cinci țări - Franța, Italia, Germania, Spania și Belgia - dețin mai mult de jumătate din toate posturile din SEAE.
Dar un purtător de cuvânt al SEAE a respins criticile. El a menționat că cifrele pentru Belgia au crescut deoarece un număr de agenți britanici au luat cetățenie belgiană și că celelalte patru țări membre mari au avut cea mai mare pondere „din cauza dimensiunii populației și a serviciul lor diplomatic mondial tradițional”.
„Este posibil ca aceste țări să fi prezentat mai mulți candidați”, a adăugat purtătorul de cuvânt. În ceea ce privesc motivația și managementul, purtătorul de cuvânt a spus că același sondaj a indicat că „SEAE iese în evidență ca o instituție pentru care personalul este mândru să lucreze”.
Recrutarea nu este opacă din moment ce sunt publicate anunțuri pentru „toate funcțiile de conducere ale SEAE și majoritatea posturilor neadministrative”.
Borrell are în mod clar multă muncă de făcut, apreciază observatorii, care se referă la presiunile exercitate de alte instituții și de statele membre, existând riscul ca să nu mai rămână „mare lucru” din ceea ce SEAE a fost gîndit să fie.