De ce se depreciază leul după intrarea banilor împrumutaţi?

De ce se depreciază leul după intrarea banilor împrumutaţi?

România se pregăteşte să primească o nouă sumă, iar prima tranşă din împrumutul extern a ajuns în conturile BNR de mai bine de jumătate de lună. Cu toate acestea, leul continuă să se deprecieze. Cei mai mulţi analişti economici estimau că, după intrarea banilor, leul îşi va începe aprecierea.

În acest context, în martie, chiar preşedintele Traian Băsescu afirma că luna mai va fi cel mai bun moment pentru moneda naţională, având în vedere că în rezerva BNR avea să intre prima tranşă, de 4,8 miliarde de euro, din împrumutul extern.

Nicolae Chidesciuc, senior economist în cadrul ING Bank, a declarat pentru evz.ro că din totalul sumei împrumutate, de 19,95 de miliarde de euro, în economie nu vor intra decât aproximativ două miliarde de euro, bani provenind de la Banca Mondială şi BERD. Restul sumei va fi păstrat la BNR, sub formă de rezervă, pentru menţinerea credibilităţii în faţa investitorilor.

Cel puţin aşa ne-a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Banii împrumutaţi, păstraţi ca rezerve

Acesta a mai declarat pentru evz.ro că banii din împrumut nu sunt păstraţi însă doar la BNR ci şi sub formă de depozite, la bănci centrale din alte ţări.

“Rezerva este ţinută şi la alte bănci centrale, în cea mai mare siguranţă, fiind lichidă 100%, ceea ce înseamnă că poate fi folosită în orice moment “, a mai spus reprezentantul BNR.

Atacul leului din toamnă

Acesta a amintit de atacul asupra leului din toamna trecută, când căderea monedei naţionale a putut fi ţinută în frâu tocmai datorită acestor rezerve ale Băncii Naţionale.

“Dacă nu existau aceste rezerve atacul asupra leului s-ar fi putut termina cu un dezastru pentru economie“, a mai spus Vasilescu.

În ceea ce priveşte “atacatorii“ monedei naţionale, oficialul spune că aceştia “au fost trei bănci din elita mondială, iar atacul a vizat câştigul”.

Un alt motiv al atacului asupra leului, în opinia consilierului, a fost faptul că “leul este o monedă luată în seamă, stabilă  pe piaţa internaţională”.    Motivele deprecierii Cu toate acestea, leul continuă să se deprecieze, ajungând ieri la maximul ultimelor două luni.

Reprezentantul ING spune că printre motivele deprecierii acestuia se află factori precum productivitatea scăzută, creşterea şomajului sau creşterea salariilor, ceea duce în final şi la scăderea nivelului de trai.

Nicolae Chidesciuc ne-a mai precizat că, în lipsa împrumutului de la FMI, am fi asistat la o cădere accentuată a leului, de peste 5 lei.

“Împrumutul nici nu trebuia să ia altă destinaţie decât la BNR, pentru a preveni deprecierea leului. Este incredibil că leul s-a stabilizat la acest nivel“, susţine senior economistul ING.

Avantajele împrumutului În ceea ce priveşte avantajele contractării împrumutului, Chidesciuc spune că în afară de îmbunătăţirea percepţiei investitorilor şi a imaginii României, alte avantaje directe nu sunt, însă în lipsa unui accord situaţia economică ar fi fost mult mai rea iar nivelul de trai ar fi scăzut puternic.

Printre avantajele indirecte aduse de împrumut, reprezentantul băncii a mai aminitit de aplicarea măsurilor impuse în acord  care ar urma să “ încadreze România pe un trend de creştere economică“.

De asemenea, Chidesciuc a mai spus că finanţarea s-a făcut în condiţii avantajoase, la o dobândă de aproximativ 3,5%, în timp ce dacă împrumutul era contractat de pe piaţa internaţională, preţul banilor plătit în acel moment ar fi fost de peste 10%.

Care credeţi că sunt motivele pentru care leul se depreciază?

Ne puteți urmări și pe Google News