De ce se BUCURĂ arabii să-l ÎNECE pe Putin în PETROL!

De ce se BUCURĂ arabii să-l ÎNECE pe Putin în PETROL!

Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, departe de a se îngrijora, își freacă palmele de bucurie când vede cum prețul la petrol se prăbușește.

Analiștii apreciază că Regatul este pregătit să reziste tuturor presiunilor de a mai închide robinetul și a reduce producția, la care va fi supus în timpul reuniunii OPEC care începe joi la Viena.

Prețul barilului de țiței brut s-a ieftinit cu o treime din iunie, ajungând la 80 de dolari, pe o piață din ce în ce mai competitivă. Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a semnalizat luni ce poziție va adopta țara sa la reuniunea OPEC: „Este prima dată când avem supraofertă pe piață?”, a întrebat el retoric.

Omologul său irakian, însă, merge la Viena hotărât să se bată pentru o stabilizare a prețului, afirmând că „prăbușirea acestora nu este acceptabilă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiștii citați de Business Insider susțin că Riadul poate rezista multă vreme prețurilor mici.

„Arabia Saudită încearcă să scoată de pe piață competitorii care produc petrol de șist”, a explicat economistul saudit Abdulwahab Abu-Dahesh. „Au puterea să reziste la acest nivel pentru doi sau trei ani”, a declarat el.

Prețurile la petrol au căzut la cele mai de jos niveluri din ultimii patru ani pe fondul unei diminuări a cererii din cauza unei economii mondiale în criză, al unei creșteri agresive a producției de petrol de șist și a altor surse neconvenționale precum și al unui dolar puternic.

Interesul economic se împletește cu cel politic. Arabia Saudită face jocul Statelor Unite (alături de care luptă și împotriva ISIS) pentru a slăbi economia Rusiei. Moscova a recunoscut că pierde anual circa 100 de miliarde de dolari anual, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol. De notat că bugetul pe 2015 al Rusiei, ea însăși o mare exprotatoare de petrol, se bazează pe un preț al barilului de 96 de dolari, față de 80 cât este în momentul de față.

Or, menținerea prețului barilului la acest nivel, vreme de doi sau trei ani de zile, așa cum preconizează saudiții, ar însemna efectiv înecarea lui Putin în petrol și falimentul economiei Rusiei.