De ce s-a implicat România în conflictul din Ucraina? Mircea Geoană: Nu avem nevoie de Rusia, din nou, pe granițele noastre

Sursa: Arhiva EVZ

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că dincolo de motivele morale și politice, sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și Moldovei are și un motiv strategic. Țara noastră nu dorește să aibă Rusia la granițele sale. El a dezvăluit și că liderul de la Kremlin nu a fost de acord cu aderarea României la NATO și UE.

Mircea Geoană a explicat care sunt motivele pentru care România s-a implicat în războiul din Ucraina. Dincolo de cele morale, țara noastră nu dorește ca Rusia să ajungă la granițele sale.

„Nevoia de a ajuta Ucraina și Republica Moldova face parte dintr-un interes moral, politic și strategic, pe care noi toți, de la polonez la român, îl avem. Nu avem nevoie de Rusia, din nou, pe granițele noastre, pentru că știm ce înseamnă presiunea unui colos pe granițele noastre“, a declarat Mircea Geoană la podcastul lui Mihai Morar.

Putin speriat de NATO și UE

Secretarul general adjunct al NATO a mai dezvăluit că Vladimir Putin  nu a agreat deloc aderarea României la NATO. În plus, a încercat să convingă autoritățile române să renunțe la aderarea la Uniunea Europeană.

„L-am întâlnit pe Vladimir Putin şi mi-a spus: Mă, suntem foarte nemulţumiţi că aţi intrat în NATO, dar cu americanii mai ştim să lucrăm, dar atenţie cu UE, că vă transformă în colonie economică!

Încerca să ne convingă să stăm departe de Uniunea Europeană, m-a frapat, eu credeam că NATO ar fi marea lui temere. Nu l-am ascultat, dacă zice ceva, eu fac opusul, mă duc în cealaltă direcţie! Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă nu eram în NATO?! Unde s-ar fi oprit ruşii? În ce situaţie am fi fost? Am fi avut bravura ucrainenilor? Am fi avut sprijin atât de mare din partea Occidentului?“, a povestit Mircea Geoană.

NATO nu mai are restricții

Tot referitor la conflictul din Ucraina, Mircea Geoană a declarat, acum câteva zile, că Alianţa NATO nu mai este obligată să respecte angajamentul de a nu desfăşura forţe în Europa de Est.

„Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale, în special în Europa Centrală şi de Est. Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a invalidat conţinutul acestui Act fondator.

Ruşii s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac. Alianţa nu mai are nicio restricţie pentru a se dota cu o postură robustă pe flancul estic“, a afirmat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.