Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre motivele pentru care populația nu este anunțată înainte de producerea unui cutremur.
Șeful DSU a explicat că în situații critice, cum ar fi cea a unui seism, unii oameni s-ar panica și ar lua decizii impulsive. Spre exemplu, cineva ar putea să încerce să coboare pe scări dacă s-ar anunța că în câteva secunde se va produce un cutremur. De asemenea, s-ar crea prin aceste anunțuri panică în rândul unei populații care nu face exerciții frecvente în domeniu.
Trec doar 25 de secunde din momentul în care cutremurul e detectat
Arafat a spus că se estimează că sunt 25 de secunde din momentul în care senzorul detectează un viitor cutremur şi până la producerea sa, însă nu întotdeauna acesta este intervalul şi că nu s-a avut în vedere timpul necesar pentru elaborarea şi transmiterea mesajului.
Raed Arafat a mai precizat că în astfel de situații există anumiți oameni care încearcă să creeze haos. „Ţintesc instituţiile care au un rol în domeniu, în timpul dezastrului. Dacă nu suntem solidari şi dacă încep lupte politice sau de altă natură sau de interese şi folosesc dezastrul că să realizeze un deziderat, altul decât a ajuta oamenii şi a-i salva, înseamnă că riscul de a se ajunge la un haos este foarte mare”.
El a punctat apoi că dezastrele naturale cum sunt cutremurele, inundațiile sau alte fenomene meteo extreme se agravează de la un an la altul, motiv pentru care este nevoie ca populația și autoritățile să fie mai bine pregătite pentru astfel de situații.
„Fiecare persoană trebuie să ştie ce riscuri o ameninţă în zona în care trăieşte sau în zona în care merge, cum trebuie să fie pregătită, ce are de făcut în primă fază. Primii salvatori într-un cutremur sunt vecinii şi oamenii de la faţa locului şi poate să dureze chiar câteva ore până vezi primele forţe (...). Pregătirea trebuie să fie una a societăţii”, a adăugat şeful DSU, potrivit digi24.ro.