De ce poftesc la murături femeile însărcinate. Explicațiile medicilor

Sursa: Dreamstime.com

Viitoarele mămici au tot felul de pofte ciudate. Unele dintre ele ajung să râvnească la alimente care le urau înainte să fie însărcinate. Medicii au o explicație științifică pentru toate aceste pofte ciudate.

În timpul sarcinii, viitoarele mămici au tot felul de pofte ciudate. Ele apar în special în al doilea trimestru de sarcină, după ce senzațiile greață se estompează. De-a lungul timpului au existat tot felul de superstiții legate de aceste pofte, dar medicii au o explicație științifică.

Schimbări hormonale

Posta de murături este cel mai des întâlnită, dar femeile însărcinate râvnesc și la dulciuri sau alimente picante. Aceste pofte nu au legătură nici cu sexul copilului și nici cu anumite carențe din organism. Totul ține de modificările hormonale din organism.

„Apariția poftelor în sarcină este direct legată de grețurile matinale și afectează între 50%-90% dintre femei. În primul trimestru de sarcină este foarte posibil să se declanșeze și anumite aversiuni alimentare, care duc la greață sau la deranjarea stomacului. De asemenea, mirosul devine foarte sensibil, iar femeile nu mai suportă aroma de cafea sau cea a propriul parfum.

Sunt unele studii care arată că poftele din timpul sarcinii sunt cauzate de fluctuațiile hormonale. Acestea pot afecta simțul gustului și pofta de mâncare. În plus, unele studii indică faptul că aceste pofte nu sunt decât o reacție normală a organismului care se adaptează la stresul fizic“, potrivit Medicover.

Atenție la cantitate

Murăturile sunt sărate, acidulate și au o textură crocantă. Gustul lor puternic le atrage pe viitoarele mămici. În plus, se știe că gustul sărat poate elimina senzația de greață, care la unele femei poate fi prezentă pe tot parcusul sarcinii, nu doar în primul trimestru.

Nu este nicio problemă dacă mâncați murături în sarcină, dar nu trebuie să exagerați. Acestea conțin anumite vitamine și minerale și sunt un probiotic natural. Au însă multă sare sau oțet, care nu sunt beneficie organismul în cantități mari.

Femeile însărcinate poftesc și la dulciuri. Acestea stimulează secreția „hormonului fericirii“, iar consumul de dulce induce în organism o stare bine. Mare atenție și în acest caz la cantitate, deoarece consum de dulciuri în exces crește nivelul de zahăr în sânge.