De ce plătesc românii rate mai mari cu 40% decât media europeană

De ce plătesc românii rate mai mari cu 40% decât media europeană

Românii resimt din plin povara ratelor bancare, care sunt în medie cu 40% mai mari decât în restul Europei. Aceasta este o realitate care a născut întrebări și teorii diverse în România ultimului deceniu, după cum afirmă expertul economic Iancu Guda. Întrebarea rămâne: de ce trebuie românii să plătească rate atât de mari pentru același capital împrumutat?

Cu toate că veniturile românilor sunt considerabil mai mici decât media europeană, ratele românilor sunt influențate de mai mulți factori care țin de economia locală, fiscalitate și politici monetare, după cum explică și Banca Națională.

Românii, împovărați de rate mai mari cu 40% decât media europeană

„Am lămurit și răspuns la întrebarea care a născut multe conspirații și atacuri în România ultimului deceniu: de ce plătesc românii rate la bănci cu cca. 40% mai mari decât media europeană?”, a scris Iancu Guda pe rețelele de socializare, evidențiind că românii și companiile din țară se împrumută la dobânzi mult mai mari decât media europeană.

Problema dobânzilor ridicate la creditele ipotecare și de consum nu provine de la o conspirație globală sau influențe externe, ci dintr-o realitate fiscală pe care statul român o gestionează cu dificultate. Deficitul fiscal semnificativ, adică diferența dintre cheltuielile și veniturile statului, este unul dintre principalele motive pentru care România trebuie să se împrumute la dobânzi mai mari decât alte state din UE. În timp ce media europeană este de 3,2%, România se împrumută la o dobândă de 6,4%, ceea ce se reflectă direct și în dobânzile pe care românii trebuie să le plătească la bănci.

Potrivit lui Iancu Guda, „dobânzile din România sunt mai mari pentru că statul se împrumută mai scump.” În plus, scăderea populației și o economie subdezvoltată îngreunează capacitatea de rambursare a statului, iar inflația, care este una dintre cele mai ridicate din Europa, alimentează acest cerc vicios al dobânzilor ridicate.

„România are și o inflație mai mare decât Uniunea Europeană cu cel puțin două puncte”, a menționat expertul economic Iancu Guda, subliniind impactul profund al acestor factori asupra costurilor de creditare.

Sfaturi pentru cei împovărați: refinanțare și atenție la dobânzile fixe

Pentru cei care resimt deja presiunea acestor rate, specialiștii recomandă refinanțarea creditelor cu dobândă fixă, care, deși mai ridicată în prezent, ar putea oferi stabilitate și predictibilitate pe termen lung.

Ratele ipotecare în România sunt în medie de 7,8%, în timp ce dobânzile pentru companii ajung la 8,2%, conform BNR, semnificativ mai mult decât media europeană de 4,5%. De asemenea, este important pentru cetățeni să se informeze și să înțeleagă că soluția nu constă în promisiuni electorale privind „tăierea dobânzilor din pix,” ci în politici sustenabile de creștere economică și reforme care să combată inflația și să reducă deficitul.

Pentru cei care au accesat credite la dobânzi variabile, se estimează că primele reduceri semnificative ale dobânzii ar putea veni abia în a doua jumătate a anului viitor, în funcție de scăderea inflației și de măsurile fiscale ce ar putea fi implementate de guvern. „Estimăm că inflația va coborî sub 3,5% la începutul anului 2026. Dacă nu se vor lua niște măsuri care să impacteze, gen TVA, accize, ar fi normal să vedem noi reduceri de dobândă în a doua parte a anului”, a adăugat economistul Lucian Anghel pentru Observator.

Românii plătesc cu 40% mai mult la bănci decât alte popoare europene, o situație strâns legată de realitatea economică și politicile guvernamentale, explică Iancu Guda: „Când veți merge la alegeri, nu votați politicienii care vă promit că taie dobânzile din pix. Votați-i pe cei care promit (și au demonstrat în trecut că au expertiză și sunt capabili) să reducă risipa în aparatul public, să crească încasările la buget prin digitalizare și reducerea economiei subterane.”