Reprezentantul in Romania al celebrei universitati este inchis, acuzat de deturnare de bani din fondul pentru reconstructia Irakului.
Astazi a inceput la Bucuresti Targul International de Universitati, RIUF, la care vor fi prezente peste o suta de institutii de invatamant superior din 20 de tari. Marea absenta este Universitatea Harvard, care a participat la cele doua editii desfasurate in anii anteriori, fiind reprezentanta de Michael Morris, om de afaceri american, stabilit in Romania, absolvent al prestigioasei universitati.
In baza unui mandat emis de FBI, cetateanul american a fost arestat in Romania, luna trecuta. Pe de alta parte, Universitatea Harvard ar fi putut fi reprezentata de alti absolventi la aceasta editie a targului, ceea ce nu s-a intamplat insa din cauza unei dispute intre cei care au pus bazele RIUF. Studentul roman care invata la Harvard si care a intermediat pana acum participarea universitatii la targ si-a pierdut calitatea de organizator.
Cautat de FBI
Conform site-ului oficial al FBI, Michael Morris, stabilit in Romania si patron al unei firme de servicii financiare cu sediul in Cipru, a fost acuzat de conspiratie si frauda electronica in cazul deturnarii a 8,6 milioane de dolari destinati reconstructiei Irakului.
Fraudele de care este acuzat Morris ar fi fost comise impreuna cu alte persoane, timp doi ani dupa inlaturarea lui Saddam Husein de la conducerea Irakului. Autoritatile americane au cerut extradarea lui, pentru a fi judecat in New Jersey. Morris a fost cel care, timp de opt ani, i-a intervievat pe tinerii romani interesati sa studieze la Harvard, urmand ca, pe baza aplicatiilor, dar si a recomandarilor lui Morris, comisia sa-i declare admisi sau respinsi.
Scandal intre organizatori
Motivul pentru care Harvard nu are un alt reprezentant la RIUF in acest an este scandalul iscat intre cei doi „parinti” ai targului. Daca editiile anterioare au fost organizate de Alexandru Ghita si Alexandru Manaila, ultimul fiind student la Harvard, in acest an, in urma unor neintelegeri intre cei doi, de eveniment s-a ocupat doar Ghita. „Proiectul a fost al meu, eu i l-am prezentat lui Alex si i-am propus sa lucram impreuna. In 2005, am depus chiar o cerere de inregistrare la OSIM, iar in noiembrie 2006 am primit si confirmarea inregistrarii. Conceptul si site-ul imi apartin si sunt inregistrate, pe numele meu, la OSIM”, spune Ghita, motivand ca l-a exclus pe Manaila de la organizare pentru ca la editia anterioara se implicase prea putin, el fiind in SUA, la studii.
„Paternitatea” se va stabili in instanta
Ghita a transferat organizarea targului de pe firma pe care o infiintase impreuna cu Manaila, gest calificat drept ilegal de acesta din urma. „Alexandru Ghita a acaparat in mod fraudulos si ilegal evenimentul si brandul RIUF, furand practic drepturile de proprietate ale asociatului sau”, spune tanarul. El sustine ca, in urma unei discutii cu directoarea de admitere pentru Europa de Est, aceasta l-a informat ca politica universitatii este ca Harvard „sa nu-si asocieze numele cu un eveniment in cadrul caruia nu se respecta legea”. In cursul zilei de ieri, aceasta informatie nu a putut fi confirmata de oficialii universitatii. Alexandru Manaila il va da in judecata pe organizatorul din acest an al targului.
Istoric
Pepiniera pentru premiile Nobel si Pulitzer
Universitatea Harvard are o istorie de 370 de ani, fiind cea mai veche din Statele Unite ale Americii. Numele a 75 de castigatori ai Premiului Nobel sunt asociate cu aceasta institutie, iar 15 castigatori ai Premiului Pulitzer au predat la celebra universitate. In prezent, la Harvard studiaza 22 de tineri romani. Tara noastra se afla intre primele cinci state din lume care trimit studenti la aceasta institutie.
OFERTA
Peste o suta de universitati vin la RIUF
Cel mai mare targ educational organizat in Romania se deschide astazi, la ora 10.00. La Teatrul National din Capitala isi vor prezenta ofertele universitati din 20 de tari, Franta avand cel mai mare numar de reprezentanti (peste 30 de institutii). Universitatile Yale si Princeton vor fi, de asemenea, printre expozanti. Participantii la eveniment vor putea alege sa studieze, in functie de preferinte si de buget, in tari precum Anglia, Elvetia, Canada, Cipru, Spania, Olanda, Finlanda etc.
Pentru studenti si elevi
Institutiile de invatamant superior isi vor expune programele de licenta, master, doctorat si MBA, iar alaturi de acestea vor fi prezente organizatii ce ofera materiale si servicii de consiliere, burse si credite de studiu, cursuri de limbi straine etc.
Sunt asteptati la targ atat studenti ai universitatilor din Romania, cat si elevii de liceu atrasi de ideea de a-si continua studiile in strainatate. Printre invitati se vor afla si tineri care au trecut prin aceasta experienta si care vor sta de vorba cu vizitatorii interesati.
2.000 de euro sa inveti in Cipru
Programele educationale ale universitatilor prezente la eveniment acopera o arie larga - de la stiinte exacte la arta -, iar preturile unui an de studiu variaza in functie de tara si universitatea aleasa. Astfel, pentru a invata in Cipru timp de un an sunt necesari 2.100 de euro, iar cei care opteaza pentru Statele Unite ale Americii vor trebui sa plateasca si 40.000 de euro. Cei ce ravnesc insa o bursa americana, dar nu au bani pentru a merge pana in SUA, pot opta pentru una dintre universitatile americane deschise in Europa. Targul este, de asemenea, un bun prilej de a-i cunoaste pe reprezentantii institutiilor si de a afla care sunt modalitatile prin care se pot obtine burse totale sau partiale.
Mergeti la targ informati
Organizatorii spun ca este important ca, inainte de a merge la targ, tinerii sa consulte lista participantilor pe internet, la adresa www.riuf.ro, si sa selecteze universitatile cu programe atractive. Ulterior, sa consulte site-urile universitatilor, pentru ca atunci cand vin la targ sa poata discuta in cunostinta de cauza cu reprezentantii institutiilor de invatamant care ii intereseaza. Ei pot participa si la seminariile sustinute de invitati, in care vor fi abordate teme privind sistemele educationale straine si viata in campusuri. Targul se inchide duminica seara, iar intrarea costa 5 lei. Primii 2.000 de vizitatori ai fiecarei zile vor primi o bautura energizanta.