De ce nu se recicleaza gunoiul in Romania?

De ce nu se recicleaza gunoiul in Romania?

Desi acordul comunitar prevede, la capitolul de mediu, ca Romania sa reduca cu pana la 75% cantitatea deseurilor ajunse la groapa de gunoi, in urma cu doua zile a fost nevoie de interventia lui Traian Basescu la Glina, pentru ca autoritatile sa ia atitudine.

„Se recicleaza foarte putin. Exista o singura statie de profil, la Glina, care recicleaza maxim 6%”, sustine viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu. Problema o reprezinta „structura gunoiului din Bucuresti, care este pacatoasa. In afara de peturile de plastic, restul este organic”, completeaza Murgeanu.

Silviu Prigoana, director la Rosal Grup, care a investit patru milioane de euro in statia de sortare de la Glina, invoca acelasi obstacol - calitatea slaba a gunoiului.

„Chiar daca ajunge la statie, gunoiul se face ca o pasta, iar hartia nu mai poate fi supusa procesului. Se recicleaza doar 4% din gunoiul menajer si 15% din cel provenit de la societatile menajere”.

Nu este rentabil Reprezentantii municipalitatii sustin ca firmele de profil sunt reticente privind acest aspect. „Incercam sa incuraam investitorii, dar nu am primit oferte concrete. Profitul nu apare imediat, fondurile necesare sunt mari, iar castigul este minim”, spune Magdalena Iuga, director executiv adjunct al Directiei Utilitati Publice.

Acest lucru este confirmat si de Silviu Prigoana - „Procesul este costisitor si nu merita”, iar o alta problema o constituie nivelul scazut de trai al romanilor: „Degeaba constientizeaza omul, daca nu are bani”.

Un program de informare va fi demarat abia anul viitor, „pentru mai multe niveluri intelectuale si grupe de varsta”, afirma Magdalena Iuga. „Spre deosebire de acum un an sau doi procedeul incepe sa prinda contur si sa fie aplicat”, completeaza aceasta.

Korosfoy Sandor, director al Asociatiei ecologiste „Floare de Colt”, care va initia in septembrie un program de constientizare si informare publica privind reciclarea, crede ca „infrastructura este pusa la punct, dar nivelul de constientizare si informare este redus”. 

Ne puteți urmări și pe Google News