De ce nu putem călători cu viteza luminii și ce s-ar întâmpla dacă tehnologia ar ajunge la un așa nivel

De ce nu putem călători cu viteza luminii și ce s-ar întâmpla dacă tehnologia ar ajunge la un așa nivelSursa foto: 22988286 © Gjp311 | Dreamstime.com

Viteza luminii reprezintă maxima pe care o poate atinge un obiect material ce traversează spațiul. Rapiditatea cu care poate călători o particulă de lumină într-un vid este de 299.792 km/s. Oamenii nu pot merge atât de iute, însă ce s-ar întâmpla dacă tehnologia ar ajunge la un așa nivel?

Tehnologia a evoluat mult, iar de bicicletă și mașini pe aburi care nu depășeau 10km/h s-a ajuns la trenuri cu levitație magnetică, avioane sau rachete supersonice. În ciuda evoluțiilor, încă nu putem călători cu viteza luminii, iar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla niciodată.

Teoriile lui Newton și ale lui Einstein au răspuns la multe întrebări, însă acesta din urmă a reușit să demonstreze că masa și energia sunt interconvertibile, adică masa poate fi transformată în energie și invers. Potrivit teoriei relativității deducem că, dacă un obiect se deplasează cu o viteză de 10% din viteza luminii, atunci va suferi o creștere a masei sale de 0.5% din masa inițială.

Nu putem călători cu viteza luminii, însă, dacă acest lucru se va întâmpla, masa obiectului care se deplasează va fi peste dublul celei inițiale. Dacă un obiect ar călători cu aproximativ 300.000 km/s, masa lui ar fi infinită.

Motivul pentru care niciun obiect nu se poate deplasa cu viteza luminii, în ciuda evoluției tehnologiei, este lipsa de energie. Pentru a atinge 300.000 km/s ai nevoie de o cantitate infinită de energie.

Ce s-ar întâmpla dacă ne-am putea deplasa cu viteza luminii

Este imposibil ca o persoană să poată călători cu viteza luminii însă, dacă acest lucru s-ar întâmpla, putem vorbi despre o serie de evenimente interesante. În primul rând ar experimenta o încetinire a timpului. Pentru persoana care ar călătorii cu viteza luminii, timpul ar trece mai încet comparativ cu una care ar sta pe loc.

Un alt lucru extrem de important de observat este cu privire la atomii de hidrogen. Din cauza vitezei extrem de mare cu care persoana ar călători, ceea ce ar fi doar câțiva atomi de hidrogen s-ar putea transforma repede într-o grămadă de particule periculoase.

În cazul unei călătorii cu viteza luminii, câmpul vizual al persoanei în cauză s-ar schimba. Apare efectul de doppler extrem. Stelele din față le va vedea albastre din cauza undelor de lumină care s-ar aduna, iar stelele din spatele ar deveni roșii din cauza undelor de lumină care se împrăștie.

După atingerea unei viteze extrem de mare, persoana ar vedea doar întuneric, asta din cauza lungimii undei de lumini care i-ar intra în ochi.

Ne puteți urmări și pe Google News