Evenimentul Zilei > International > De ce nu pot ajunge ajutoarele umanitare în Siria. S-a cerut deschiderea graniţelor
De ce nu pot ajunge ajutoarele umanitare în Siria. S-a cerut deschiderea graniţelor

De ce nu pot ajunge ajutoarele umanitare în Siria. S-a cerut deschiderea graniţelor

Ajutoarele umanitare nu pot ajunge în Siria după cele două cutremure puternice, iar Guvernul Germaniei a declarat că soluția este deschiderea graniţelor. Autoritățile siriene au cerut ajutor și din partea Rusiei.

Guvernul Germaniei a cerut permiterea accesului umanitar în zonele din nord-vestul Siriei afectate de cutremurele puternice produse luni în Turcia. Autoritățile se așteaptă ca Rusia să convingă Administraţia Bashar Al-Assad.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a declarat că Turcia trebuie să deschidă graniţele cu Siria, pentru a permite accesul umanitar. „Deschiderea graniţelor pentru a permite tranzitul este esenţială, astfel încât ajutoarele să ajungă acolo unde este nevoie. Este necesară intervenţia tuturor actorilor internaţionali, inclusiv a Rusiei, pentru a îndemna regimul sirian să permită accesul umanitar”, a subliniat ministrul de Externe de la Berlin.

În unele zone din Siria, accesul este interzis din cauza conflictului militar cu grupuri insurgente şi teroriste. Cutremurele de 7,8, respectiv 7,5 grade produse luni în sud-estul Turciei au afectat puternic provincia siriană Alep, în special localităţile Jandaris şi Atareb. Administraţia de la Damasc şi Naţiunile Unite au raportat 5.100 de morţi.

Cutremur Turcia. Sursa foto: dreamstime.com
Cutremur Turcia. Sursa foto: dreamstime.com

În Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi un bilanţ de 3.549 de morţi. Alte peste 13.000 de persoane au fost rănite. În Siria, Administraţia de la Damasc şi echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent au raportat peste 1.600 de morţi şi 3.500 de răniţi, potrivit A3.

Vladimir Putin va ajuta Siria

Vladimir Putin l-a anunțat și pe omologul său sirian Bashar al-Assad că Rusia este dispusă să ofere ajutor țării lui după cutremurele devastatoare.

„Împărtășim tristețea și durerea celor care și-au pierdut oameni dragi, sperăm într-o recuperare rapidă a tuturor victimelor și suntem gata să oferim asistența necesară în eliminarea consecințelor acestui dezastru natural”, se arată în telegrama președintelui Federației Ruse, publicată pe site-ul Kremlinului.

Președintele sirian Bashar al-Assad a acceptat ajutorul lui Vladimir Putin. „Assad a acceptat cu recunoștință această ofertă, iar în următoarele ore, salvatorii de la Ministerul rus pentru Situații de Urgență vor zbura în Siria” se arată în comunicat. Serviciul de presă a mai raportat că „prin canalele corespunzătoare, partea rusă a informat și conducerea Turciei, care a suferit semnificativ de pe urma acestui cutremur de amploare, despre disponibilitatea sa de a acorda imediat asistență.”