De ce nu mai vrea Occidentul să facă copii

Lipsa copiilor a devenit un fenomen din ce în ce mai răspândit în zona scandinavă, la fel ca în întreaga lume, arată mai multe cercetări sociologice recente.

Un studiu realizat de Fundația Rockwool, cu sediul în Danemarca, arată că nivelurile de fertilitate din zona de nord a Europei se află în cădere liberă.

Cuplurile nu doar că au mai puțini copii în medie, dar se înregistrează o creștere netă a persoanelor care nu își doresc să aibă copii deloc.

Peter Fallesen, un cercetător senior din cadrul fundației, afirmă că există mai multe cauze ale acestei crize, în special cea că „în mare măsură, societatea și-a pierdut dorința de a mai avea copii”, dar a recunoscut că există și motive economice.

„Avem mai puțini copii în perioadele de recesiune și se pare că recesiunea creată de criza financiară (din 2008) s-a înrădăcinat într-o anumită măsură”, a spus Fallesen.

Cercetarea sociologică a relevat că femeile născute în decada de până în 1988 este de așteptat să aibă în medie 1,82 de copii, o scădere drastică de la 1,92 copii în medie la femeile născute până în 1978.

Potrivit proiecțiilor realizate de studiu, 21% dintre femeile născute în 1988 este probabil să nu aibă copii până la vârsta de 45 de ani, față de numai 17% la femeile născute cu zece ani mai devreme.

Aceste cifre sunt asemănătoare celor prezentate de Newsweek luna trecută, legate de prăbușirea fertilității în America.

Ultimele cifre din Marea Britanie, date publicității săptămâna trecută, prezintă și ele un peisaj asemănător, cu rate de fertilitate la cele mai scăzute niveluri de la Al Doilea Război Mondial încoace și cu o treime dintre nașterile din țară aparținând unor mame imigrante.

Establishmentul liberal din universitățile lumii, politicienii și o mare parte din presa mainstream salută scăderea ratelor de fertilitate în lumea civilizată drept o „poveste de succes” a așa-numitelor „drepturi reproductive” – avort la cerere și contracepție de masă – și un rezultat al faptului că tot mai multe femei merg la muncă din cauza realităților economice.

Totuși, cercetarea citată arată că, deși 25% dintre femeile născute în anii 1990 riscă să sfârșească fără copii, mai puțin de 5% dintre tinerele femei de azi afirmă că nu vor cu adevărat să aibă copii – ceea ce înseamnă că multe, probabil milioane, vor fi dezamăgite din cauza familiilor pe care le vor avea.