De ce nu lasă chelnerii meniul pe masă. Dezvăluiri din interior

Puțini români își permit să mănânce la restaurant. Cifre îngrijorătoare. Sursa: Arhiva EVZ

Te-ai întrebat de ce niciodată nu găsești meniul pe masă la restaurant? Chelnerii au o strategie foarte bine pusă la punct și sunt instruiți să îți aducă lista cu preparate la momentul potrivit. Este spre binele clientului.

Fiecare restaurant are regulile lui, dar meniul cu preparate nu va sta niciodată pe masă după ce ai ales deja ce vrei să mănânci. Chelnerii nu vor lăsa niciodată meniul lângă tine. Motivul este simplu, vor să îți ofere spațiu, să te simți în largul tău, dar și să te facă să cumperi cât mai multe produse. Strategia este foarte bine pusă la punct.

Trucurile chelnerilor

Acest truc îi ajută pe chelneri să țină mai bine minte comanda ta. O altă explicație este că patronii se gândesc că o persoană care nu are meniul în față va comanda tot ce poftește și nu se va mai uita la preț.

Fără meniu pe masă, chelnerul poate să arate cât de util este și te poate întreba de mai multe ori ce dorești să comanzi. Acest lucru, a povestit un chelner cu experiență,  te va face să crezi că beneficiezi de o servire de calitate și vei lăsa mai mult bacşiş.

Sursă: Photo © Aprescindere | Dreamstime.com

Criteriile după care românii lasă bacșiș diferă de la om la om. 94% dintre clienți analizează atitudinea ospătarilor, în timp ce 57% vor să fie serviți cât mai prompt. Doar 52% dintre români se gândesc la calitatea produselor comandate.

Cercetătorii au descoperit că 60% dintre cei care au un venit lunar de aproximativ 5000 RON lasă bacșiș întotdeauna. 75% din românii care sunt remunerați cu 1.500 lei pe lună lasă maxim 20 lei în plus , în timp ce bacșișul cel mai mare, de aproximativ 40 – 50 de lei, este acordat de 47% dintre românii cu venituri superioare, de peste 5000 de lei.

Chiar dacă fiecare patron are regulile lui, clientul este cel care decide cu adevărat când dorește meniul sau când nu mai are nevoie de el.

Povestea bacșișului

Află de ce este bine să lași bacșiș:

- De multe ori, bacșișul nu este pentru chelner. Dacă un client a fost mulțumit de servicii și dorește să lase bani în plus, aceștia se împart la toți angajații.

- Bacșișul este o tradiție foarte veche. Un serviciu de calitate a fost mereu recompensat, iar clienții știu de la început că vor fi nevoiți să plătească extra.

- Suma de bani oferită peste plata cuvenită este și gest pentru salariile mici pe care le încasează chelnerii. Mulți dintre cei care servesc la restaurante sau taverne au fie salariul minim pe cartea de muncă, fie sunt angajați la negru.

- Bacșișul îi poate încuraja pe chelneri, iar aceștia vor avea grijă să trateze fiecare client cu atenție.

- O sumă în plus mai mare îi va aduce clientului exclusivitate și respect din partea angajaților.