De ce nu au reușit românii să determine ieftinirea benzinei?

De ce nu au reușit românii să determine ieftinirea benzinei?

De la începutul anului, companiile petroliere nu au mai majorat preţul benzinei și motorinei. Comparativ, în decembrie anul trecut, în mai puţin de două săptămâni, aplicaseră trei scumpiri. Pe de altă parte, nici nu au ieftinit carburanții, în ciuda protestelor șoferilor.

Menţinerea preţurilor la pompă a venit într-o perioadă de tensiune publică foarte mare din cauza prețului foarte ridicat al benzinei, care a depășit 5 lei/litru, astfel încât au început proteste ale şoferilor în benzinării. În urma acestora, guvernul a ameninţat companiile petroliere cu noi impozite, iar Fiscul a început o anchetă la principalele companii de pe piaţă. 

O excepţie este majorarea de către Rompetrol cu 2 bani pe litru a unui sortiment de benzină, pe 5 ianuarie. Scumpirile, dictate de concurență

Preţurile nu au scăzut, în ciuda numeroaselor proteste la pompă ale șoferilor și cu toate că petrolul a fost pe trend descendent în ultimele două săptămâni pe pieţele internaţionale, iar leul s-a apreciat în raport cu dolarul. Principalele două companii petroliere, Petrom şi Rompetrol, nu ne-au explicat de ce au menţinut preţurile până acum.

"Preţurile practicate de Petrom au o evoluţie dinamică bazată pe cotaţiile internaţionale la carburanţi precum şi pe concurenţa pe piaţă. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de cursul de schimb. Petrom reflectă cotaţiile internaţionale într-o manieră moderată", îşi explică politica de preţuri compania OMV Petrom, operator care deţine circa 40% din piaţa locală de distribuţie a carburanţilor.

Statul a ieftinit carburanţii

Singura reducere a preţului carburanţilor a fost anunţată abia ieri de cei doi mari distribuitori, după ce statul a eliminat, de vineri, 21 ianuarie, "centul pe litru", introdus în 2000 pentru plata datoriilor la buget ale fostei Companii Române de Petrol.

Astfel, de astăzi, preţul carburanţilor în benzinăriile OMV şi Petrom s-a redus cu 4 bani/litru (taxa de 1 cent USD/litru, inclusiv TVA aplicat acesteia). Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol în România, a micşorat preţurile de referinţă la carburanţii comercializaţi cu 0,03 lei/litru.

Lukoil, al treilea operator de pe piaţă ca mărime, nu a anunţat nicio modificare de preţuri deocamdată. Taxele reprezintă circa jumătate din preţul carburanţilor.

Credeţi că românii pot forţa companiile petroliere să ieftinească benzina?

Ne puteți urmări și pe Google News