De ce nu a obţinut România posturi în diplomaţia UE

Comisia care selectează personalul pentru serviciul diplomatic al UE a preferat oamenii din instituţiile europene, care sunt familiarizaţi cu procedurile şi jargonul specific acestor instituţii, în dauna diplomaţilor cu expertiză regională, pecum românii, a explicat azi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, potrivit Agerpres.

Audiat la Comisia pentru politică externă din Senat, Baconschi a subliniat că este nemulţumit de sistemul de recrutare în cadrul Serviciului Extern pentru Acţiune Europeană (SEAE), şi a asigurat că a insistat în toate dialogurile cu partenerii europeni pe principiul echilibrului geografic, care ar aduce astfel posturi şi pentru diplomaţii români.  

Teodor Baconschi a reiterat că, în prima rundă de recrutare de posturi în SEAE, România a înscris câţiva candidaţi valoroşi, care însă nu au fost selectaţi.

"Am şi învăţat câte ceva din această primă iteraţie şi anume că s-a pus mai mult accentul în evaluarea candidaţilor, pe familiarizarea lor cu procedurile, jargonul şi categoriile cu care operează instituţiile europene şi mai puţin pe expertiza regională", a explicat ministrul.

El a dat exemplul candidatului român pentru postul de şef de delegaţie al UE la Beijing, care era ambasadorul ţării noastre la post, Viorel Istricioaia, şi care vorbeşte fluent chineza, cunoaşte perfect zona şi statul chinez. Potrivit lui Baconschi, întrebările în cazul diplomatului român şi al celorlalţi candidaţi s-au focalizat mai degrabă pe proceduri de management intern specifice UE şi mai puţin pe expertiza politico-diplomatică a candidatului pe spaţiul vizat.

Postul de ambasador al UE în China a fost obţinut de germanul Markus Ederer.

O nouă încercare

Baconschi a menţionat că, în prezent, este în curs de derulare procesul de recrutare pentru circa 100 de posturi vacante, în special de execuţie în cadrul delegaţiilor UE, precum şi posturi de conducere în centrala SEAE. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a promis, "ca de fiecare dată" că România va avea unul dintre aceste posturi, a precizat ministrul de externe, potrivit Agerpres.

Baconschi a anunţat că va propune guvernului să facă o derogare pentru a putea organiza, anul viitor, concursuri de recrutare în MAE. "Dacă nu aducem cel puţin 100 de noi tineri diplomaţi în sistem, o să ne trezim cu un dezechilibru în politica noastră de resurse umane la nivelul MAE şi cred că acest lucru trebuie corectat cât mai rapid", s spus ministrul.

Preşedintele comisiei pentru politică externă a Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, şi-a exprimat la rîndul său nemulţumirea cu privire la rezultatul primei runde de recrutări din SEAE. Corlăţean a precizat că va exprima această nemulţumire pe 18 octombrie, la întâlnirea preşedinţilor de comisii de politică externă din ţările membre UE cu Catherine Ashton.  

Explicaţiile lui Ashton: prea mulţi candidaţi pe acelaşi post

Şefa diplomaţiei europene a oferit, în septembrie, explicaţia sa privind numărul mic de posturi obţinut de candidaţii din noile state membre în SEAE.

"Una dintre probleme este aceea că noile state membre au concurat unul împotriva celuilalt pentru puţine posturi în vecinătatea UE (aproape două treimi din aplicanţii noilor state membre s-au concentrat pe doar cinci posturi)", a explicat Ashton, într-o scrisoare trimisă deputatului polonez Jacek Saryusz-Wolski şi citată de EUObserver.

La mijlocul lunii septembrie, Ashton a anunţat oficial o listă cu 28 de posturi importante din SEAE - ambasadori ai UE în străinătate. Cei mai mulţi candidaţi selectaţi provin din cadrul Comisiei europene. Din cele 28 de posturi, doar trei au fost acordate candidaţilor din noile state membre - poloneza Joanna Wronecka va reprezenta UE în Iordania, polonezul Tomasz Kozlowski va fi reprezentant în Coreea de Sud, iar bulgarul Philip Dimitrov, va fi ambasador european în Georgia. Diplomatul lituanian Vigaudas UÅ¡ackas obţinuse deja postul de ambasador al UE în Afganistan . Ministrul Baconschi a declarat în mai multe rânduri că în constituirea serviciului "cei mari şi-au tras partea leului", o referire la vechile state membre UE, care au obţinut cele mai bune posturi.

El a precizat azi că, la nivelele intermediare, România contabilizează câteva posturi. "De pildă, posturi de consilieri politici, ca urmare a transferului din cadrul SEAE a posturilor ocupate de diplomaţi români anterior detaşaţi ca experţi naţionali în cadrul serviciilor Comisiei şi ai secretarului general al Consiliului", a explicat Baconschi, potrivit Agerpres

Ministrul de Externe a mai subliniat faptul că România are un post de adjunct de şef de delegaţie la Delegaţia CE din Maroc şi un post de auditor financiar interne ocupat de asemenea de către un funcţionar al Comisiei Europene de la direcţia generală de Relaţii Externe.