Când ne trezim pe la 3 dimineața avem impresia că suntem legați cu „sârmă ghimpată”, iar gândurile sunt adesea înspăimântătoare. În mod surprinzător, aceste stări neplăcute se evaporă în timpul zilei, dovedind că gândirea de la 3 dimineața a fost complet irațională și neproductivă.
Într-o noapte normală de somn, neurobiologia noastră atinge un moment de cotitură în jurul orei 3 sau 4 dimineața. Temperatura centrală a corpului începe să crească, dorința de somn se reduce (deoarece am avut ore bune de odihnă), secreția de melatonină (hormonul somnului) a atins un nivel maxim, iar nivelurile de cortizol (un hormon al stresului) sunt în creștere pe măsură ce organismul se pregătește pentru ziua care vine.
În mod remarcabil, toată această activitate se întâmplă independent de mediu - cum ar fi lumina zorilor - natura a decis cu mult timp în urmă că răsăritul și apusul sunt atât de importante încât trebuie să fie prezise (de aici sistemul circadian).
Ce se întâmplă cu noi la 3 dimineaţa?
De fapt, ne trezim de maqi multe ori în fiecare noapte, iar somnul ușor este mai frecvent în a doua jumătate a nopții. Când somnul ne merge bine, pur și simplu nu suntem conștienți de aceste treziri. Dar adăugați un pic de stres și există șanse mari ca trezirea să devină o stare complet conștientă.
Nu este surprinzător că pandemia este un factor de stres care tulbură somnul. Deci, dacă vă confruntați cu trezirile de la ora 3 dimineața, cu siguranță nu sunteți singur. Stresul afectează, de asemenea, somnul iar oamenii devin hipervigilenți când sunt treji.
Îngrijorările legate de a fi treaz când cineva „ar trebui” să doarmă pot determina persoana să se zgârie pe faţă devenind anxioasă ori de câte ori trece printr-o fază ușoară de somn. Există, de asemenea, o legătură puternică între somn și depresie, deci este important să discutați cu medicul dacă sunt nelămuriri legate de somn.
Scenarita şi catastrofizarea în orele mici din noapte
Greg Murray, profesor și director, Centrul pentru sănătate mintală, Universitatea de Tehnologie Swinburne, spune: Ca terapeut cognitiv, glumesc uneori, este singurul lucru bun atunci când mă trezesc la 3 dimineața, ne oferă tuturor un exemplu viu de catastrofizare (a face din țânțar armăsar).
În această perioadă a ciclului de somn, suntem la cel mai scăzut flux fizic și cognitiv. Din punct de vedere al naturii, acesta este menit să fie un moment de recuperare fizică și emoțională, deci este de înțeles că resursele noastre interne sunt scăzute.
Dar ne lipsesc și alte resurse în mijlocul nopții, cum ar fi conexiunile sociale pentru a face față, dar nu sunt disponibile în acest moment. Fără aceste conexiuni rămânem singuri în întuneric cu gândurile noastre. Deci, mintea are parțial dreptate când concluzionează că problemele pe care le-a generat sunt de nerezolvat la 3 dimineața.
Odată cu răsăritul, ascultăm radioul, mâncăm pâinea prăjită și împingem pisica de pe scaun, iar gândurile rele de la 3 dimineața dispar
Nu ne vine să credem că soluția de a suna la o persoană apropiată a fost trecută cu vederea la 3 dimineaţa. Adevărul este că mintea noastră nu caută cu adevărat o soluție la ora respectivă. S-ar putea să credem că rezolvăm problemele lucrând mental, dar aceasta nu este într-adevăr rezolvarea lor; este geamănul ăla rău, este multă îngrijorare, mai spune medicul.
Ați observat că gândurile de la 3 dimineața sunt foarte concentrate pe sine? În întunericul liniștit, este ușor să aluneci fără să știi într-o stare de egocentricitate extremă. În jurul valorii de conceptul „eu”, putem genera sentimente dureroase cu aspect invers, precum vinovăție sau regret.
Budismul are o poziție puternică asupra acestui tip de activitate mentală: sinele este o ficțiune și ficțiunea este sursa oricărei suferințe. Mulți dintre noi practică acum budismul pentru a gestiona stresul în timpul zilei şi pentru a face față trezirilor de la 3 dimineața.
Uneori, această meditație funcționează, spune expertul şi continuă: dacă sunt încă prins în gândirea negativă după 15 sau 20 de minute, urmez sfaturile terapiei comportamentale cognitive și mă ridic, aprind veoza și citesc, spune Greg Murray.
Această acțiune poate părea banală, dar la ora 3 dimineața vă poate ajuta să vă scoată din gândirea neproductivă. Un ultim sfat: este important să te convingi (în timpul zilei) că vrei să eviți gândirea catastrofală de la 3 dimineaţa. Trezirea și îngrijorarea de la 3 dimineața este foarte ușor de înțeles și foarte umană. Dar, după părerea mea, nu trebie făcut un obicei din asta, ar fi chiar o problemă, a concluzionat profesorul, citat de sciencealert.