De ce ne temeam nu am scăpat. Arafat este îngrijorat: „La orice moment se poate ajunge la mai rău”

De ce ne temeam nu am scăpat. Arafat este îngrijorat: „La orice moment se poate ajunge la mai rău”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat marți seara, la un post de televiziune, că impactul pe secțiile de ATI, de care s-a temut, a început să se simtă din ce în ce mai mult.

Cu toate că, în opinia sa, nu există o creștere evidentă a cazurilor de coronavirus în țara noastră, Raed Arafat avertizează că impactul pe secțiile de ATI de care se temeau specialiștii a apărut:

„Impactul pe secțiile de ATI a apărut, cum era de așteptat. Noi mereu au spus că cu cât cresc cazurile, cu atât crește numărul pacienților de la ATI și, implicit, al decedaților. Parte din persoanele care ajung la ATI nu pot fi salvate. Nu avem, deocamdată, o descreștere evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile”, a declarat, marți seară, doctorul Raed Arafat.

„Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere. Depinde de cât de mult respectă populația regulile. Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În trecut, medicul a atras în mod repetat atenţia asupra faptului că o creștere a numărului cazurilor noi de infecție va însemna și mărirea numărului persoanelor internate la Terapie intensivă, ceea ce va pune o mare presiune pe sistemul sanitar.

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat că autoritățile vor continua să crească numărul paturilor „acolo unde putem și unde găsim resursa umană. Nu e suficient să crești numărul paturilor și ventilatoarelor, trebuie să crești sau să reorganizezi și resursa umană”, a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat, punând accent în mod explicit pe nevoia de a recruta noi forțe medicale, un lucru însă neobișnuit de greu în această perioadă, potrivit Realitatea.net.

Medicul, ca soldatul sovietic

„Normal că e greu, pentru că este o situație neobișnuită și normal că are o presiune maximă. Trebuie gestionat personalul să poate să-și recupereze forețele, să poată să se odihnească, acest lucru e normal, dar în același timp nu putem să pretindem că  vom lucra similar cu perioada de normalitate”, a comentat Raed Arafat la sfârșitul lunii iulie, atunci când 4 medici de la DSP București și-au dat demisia din cauza volumului extenuant de muncă.