O genă a cărei absenţă determină pierderea parţială sau totală a părului a fost identificată de cercetătorii japonezi, se precizează într-un raport publicat de Academia Naţională de Ştiinţe, citat de Reuters.
Oamenii de ştiinţă au creat cobai cărora le lipsea gena Sox21.
"Încă din a 11-a zi de viaţă, cobaii au început să-şi piardă blana, începând de la cap şi continuând spre coadă. Când aveau 20-25 de zile, ei îşi pierduseră aproape întreaga blană, chiar şi mustăţile. În mod cu totul surprinzător, noi fire de păr au început să le crească peste câteva zile, dar le-au pierdut şi pe acestea foarte repede", se precizează în raport.
Alopecia ciclică a continuat timp de aproximativ doi ani, timp în care cercetătorii au observat că glandele sebacee ale şoarecilor-mutant s-au dezvoltat foarte mult în jurul rădăcinii firelor de păr, iar, în perioada în care îşi pierdeau blana, pielea devenea mai groasă.
"Această genă se pare că este implicată în diferenţierea celulelor stem care formează învelişul firului de păr", au mai notat cercetătorii.
În urma analizei mostrelor de piele umană, ei au constatat că există urme evidente ale prezenţei genei Sox21.
"Aceste rezultate indică faptul că absenţa genei Sox21 generează pierderea părului la oameni", este concluzia studiului.