Evenimentul Zilei > Social > De ce le este greu femeilor să îşi găsească sutienul potrivit?
De ce le este greu femeilor să îşi găsească sutienul potrivit?

De ce le este greu femeilor să îşi găsească sutienul potrivit?

Deşi unele femei recurg la determinarea profesională a măsurii la sutien şi cheltuiesc sume mari pentru a-şi procura sutiene care să li se potrivească perfect, multe au probleme cu găsirea unui sutien care să le vină bine. Explicaţia neaşteptată a unui specialist: actualul sistem de măsuri la sutiene este bazat pe măsurile uniformelor militare bărbăteşti!

Sistemul de măsuri folosit în industria lenjeriei pentru dimensiunile sutienelor este vechi de 100 de ani şi are la bază sistemul folosit pentru măsurile uniformelor purtate de soldaţi în Primul Război Mondial, spune Sue McDonald, specialist în determinarea măsurii la sutien şi care a cercetat originile actualului sistem de măsuri, potrivit descoperă.ro.

Sistemul măsurilor la sutien, spune ea, provine din cel utilizat pentru măsurile bluzelor, care, la rândul lui, se baza pe măsurile uniformelor militare bărbăteşti. Acest sistem, spun experţii, pur şi simplu nu se mai potriveşte femeilor de azi. 

Dr. Atul Khanna, chirurg plastician, spune că acum 100 de ani, în Marea Britanie, femeile erau, în general, mai subţiri şi multe aveau siluete mai „băieţeşti”; în schimb, femeile de azi tind să aibă forme mult mai pline. Din această cauză, le este adesea foarte dificil să îşi găsească un sutien corespunzător. 

Joanna Scurr, specialist în probleme de sănătate ale sânilor la Portsmouth University, care a desfăşurat şi ea cercetări legate de măsurile sutienelor, spune că sistemul de dimensiuni ale cupei nu a fost niciodată gândit pentru a merge mai departe de mărimea D. Cu cât sânii sunt mai mari, cu atât sistemul de măsuri devine mai puţin precis, spune ea. 

„Găsirea unui sutien care să se potrivească devine o problemă tot mai dificilă pe măsură ce bustul şi corpul devin mai mari”, spune ea.  Dr. Khanna, care tratează chirurgical (prin operaţii de reducţie mamară) cazurile în care femeile au de suferit din cauza unor sâni foarte mari, spune că sunt numeroase cazurile în care femeile se plâng de diferite neplăceri ca urmare a purtării unui sutien nepotrivit. Problemele merg de la iritaţii ale pielii până la dureri ale umerilor, ale cefei şi spatelui.

Sistemul actual de măsuri implică identificarea mărimii la sutien prin două elemente – un număr şi o literă/o combinaţie de litere, de exemplu 85 C sau 75 A – şi presupune măsurarea a două dimensiuni: circumferinţa bustului sub sâni şi circumferinţa peste sâni. Rezultatul primei măsurători reprezintă „numărul” din măsură, iar diferenţa dintre rezultatele celor două măsurători dă mărimea cupei, exprimată prin literă/litere. 

Unii dintre specialişti sunt preocupaţi, la ora actuală, de de proiectarea unui nou sistem de măsuri la sutien, unul care să ofere o potrivire mai bună, pentru a evita apariţia problemelor de sănătate determinate de purtarea unui sutien nepotrivit. Dr. Khanna a participat la crearea unei linii de sutiene numite Optifit, care se bazează pe rezultatele a trei măsurători (nu două, ca în sistemul actual) şi despre care spune că se potriveşte mai bine, ca formă, corpurilor femelor de azi.