De ce juriștii italieni vor să revizuiască procesul lui Dante, la 700 de ani de la moartea sa

De ce juriștii italieni vor să revizuiască procesul lui Dante, la 700 de ani de la moartea sa

O capodoperă a literaturii universale, „Divina comedie” a lui Dante a fost scrisă în exil de poetul italian, condamnat în urma unui proces nedrept. Pe care, așa cum relatează presa din Peninsulă, juriștii italieni se pregătesc să îl revizuiască, șapte secole mai târziu.

A fost nevoie de 700 de ani și această aniversare a marelui poet italian, care va fi marcată în toată țara în acest an, pentru ca magistrații să anunțe că procesul celui considerat „tatăl limbii italiene” trebuie reconsiderat, relatează Franceinfo.

Dante Alighieri (1265-1321) a fost exilat din Florența, în ianuarie 1302, după o confruntare sângeroasă între două facțiuni rivale ale orașului. „Albii” pe de o parte, printre care și Dante, care cereau limitarea puterilor Papei în domeniul spiritual și „negrii”, favorabili exercitării ministerului papal asupra afacerilor orașului.

Gest simbolic

„Obiectivul nostru este de a determina, în lumina noilor documente care ar putea apărea, dacă verdictele ar putea fi revizuite sau, și mai bine, anulate”, explică avocatul Alessandro Traversi. El a fost cel care i-a invitat pe alți avocați și magistrați să reconsidere cazul Dante Alighieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru Alessandro Traversi, revizuirea judiciară este un gest simbolic puternic menit să șteargă anatema pusă asupra lui Dante încă din secolul al XIV-lea. Și care, paradoxal, este considerat tatăl limbii italiene moderne, este sărbătorit în universități și enciclopedii din întreaga lume, dar, „la nivel juridic, pentru orașul Florența el este încă un om condamnat”.

Judecat în lipsă

Om de litere, Durante di Alighiero degli Alighieri, cunoscut cu numele de Dante Aligheri sau doar Dante, a fost extrem de implicat în viața politică din Florența. În 1300, a fost ales printre cei nouă membri ai executivului local, pentru un mandat de două luni. Aceastră funcție i-a adus căderea în dizgrație. Când „negrii” au preluat Florența, în 1301, cu ajutorul lui Charles de Valois, fratele regelui Franței, Philippe le Bel, și cu sprijinul Papei Bonifaciu VIII, Dante și ceilalți „albi”, după ce au părăsit orașul, au fost judecați în lipsă.

În ianuarie 1302, Cante de Gabrielli i-a declarat vinovați de corupție și deturnare, le-a dat trei zile pentru a plăti o amendă de 5000 de florini și le-a interzis orice funcție publică. Proprietățile le-au fost confiscate, iar ulterior Dante și asociații săi au fost amenințați cu arderea pe rug dacă încearcă să revină în Florența. În 1315, după ce Dante și fiii săi au refuzat condițiile unei amnistii, un alt judecător i-a condamnat la pedeapsa cu moartea prin tăierea capului.

Rrătăcind dintr-un oraș în altul, se mai știu puține despre viața sa. Se știe însă că Divina Comedie, o capodoperă a literaturii universale, a fost scrisă în timpul exilului său, până în 1321, anul morții sale. Exilul este o temă centrală a acestei lucrări monumentale în versuri. Dante a găsit astfel un loc în iad pentru dușmanii săi, inclusiv pentru Papa Bonifaciu al VIII-lea.

Experții sunt de acord că Dante a fost victima judecătorilor părtinitori

Experții sunt de acord că Dante a fost victima judecătorilor părtinitori, dar Alessandro Barbero, cel mai renumit medievalist din Italia, a aruncat o piatră în apă, susținând că poetul condamnat ar fi putut să abuzeze de funcția sa, notează Agenția Agi.

Dante nu era corupt, dar „nici nu e total imposibil” să ne imaginăm că ar fi putut profita de puterea sa, pentru a-și favoriza aliații politici, spune el într-o biografie.

Avocatul Alessandro Traversi, cel care a pornit acțiunea de revizuire a procesului, speră însă ca acum, la 700 de ani de la moartea autorului ”Divinei Comedii” să se facă în sfârșit dreptate. Sentințele de condamnare a lui Dante, cuprinse în Cartea Unghiei păstrat în așa numita „Libro del Chiodo”, în Arhivele Statului din Florența, nu au fost niciodată revocate sau anulate. „Practic, explică avocatul Traversi, Dante rămâne un infractor penal pentru Municipalitatea Florenței.

Italienii consideră însă că Dante nu are nevoie să fie reabilitat, pentru că a fost un titan al literaturii. Dar din punct de vedere juridic cazul este foarte interesant. Este o chestiune de drept natural și principii universale care sunt valabile nu numai astăzi.

Prin urmare, eventuala revizuire a procesului lui Dante ar putea fi solicitată de către procurorul general sau de către un moștenitor. De aici și ideea avocatului Traversi de a aborda problema într-o conferință cu juriștii. „Dacă nu vom putea fi prezenți, din motive de urgență sanitară, o vom ține online”, a precizat Traversi. Photo 99249273 © Blitzkoenig - Dreamstime.com