De ce întârzie Vladimir Putin la toate întâlnirile cu liderii mondiali

De ce întârzie Vladimir Putin la toate întâlnirile cu liderii mondiali Sursa: Adam Nowak | Dreamstime.com

Vladimir Putin are reputația că nu a ajuns niciodată la timp la o întâlnire, dar există diferite teorii cu privire la motivul pentru care președintele rus îi face pe oamenii importanți să aștepte.

Încă din primele zile ale președinției sale, slabele sale abilități de a ține evidența timpului au devenit legendare, atât de mult încât venirea acestuia cu jumătate de oră înainte de întâlnire este văzută ca un „semn de respect” din partea lui Putin. Singurele locuri în care Putin nu întârzie sunt conferințele de presă și evenimentele importante.

În timpul unei vizite de stat în Regatul Unit în 2003, Putin a părăsit palatul simțindu-se destul de anxios după ce a întârziat 14 minute la întâlnirea cu Regina Elisabeta a-II-a. Apoi, în 2004, i-a ținut pe părinții copiilor uciși într-un accident de avion, două ore în așteptarea acestuia la cimitirul în care urmau să fie îngropați.

După ce l-a făcut pe Papa Francisc să aștepte 50 de minute în timpul primei lor întâlniri din 2013, Putin a decis să-și prelungească palmaresul și să-l țină și mai mult pe capul Bisericii Catolice a doua oară. În 2015, Putin a ajuns la Vatican cu o oră și 20 de minute întârziere după ce a petrecut timp la Milano cu premierul italian, Matteo Renzi. Curtenii papali se pare că au stat afară, în frig, în așteptarea președintelui, ca mai apoi Putin să își instruiască personalul pentru a explica care au fost motivele întârzierii sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor ruși că nu a întârziat pentru a-l face pe Papa să aștepte. „Este adevărat că întâlnirea cu Papa a avut loc puțin după timpul planificat”, a explicat el atunci. "Acest lucru s-a întâmplat pentru că discuțiile la Milano au durat mai mult decât se aștepta, iar coloana noastră se mișca destul de lent pe străzile din Milano și Roma. Desigur, în tot acest timp am păstrat legătura cu Vaticanul și am explicat întârzierea noastră".

Putin nu a fost deranjat să-i jignească și pe americani, secretarul de stat american John Kerry a fost ținut să aștepte la Moscova timp de trei ore în 2012, fiind nevoit să facă o plimbare în Piața Roșie în tot acest timp.  Dar cea mai lungă așteptare înregistrată îi revine fostului cancelar german, Angela Merkel, care a trebuit să aștepte patru ore și 15 minute până când Vladimir Putin s-a decis să apară. Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a așteptat patru ore pentru întâlnirea cu Putin, în timp ce liderii Belarusului și Japoniei au fost forțați să-l aștepte timp de trei ore.

Motivul pentru care întârzie

Totuși, nu este ceva nou, deoarece fosta soție a lui Putin, Lyudmila Putin, a spus că a început să plângă atunci când Putin nu a ajuns la timp la una dintre primele lor întâlniri. "N-am întârziat niciodată, dar Vladimir Vladimirovici a întârziat întotdeauna. O oră și jumătate era normal", a spus ea. "Îmi amintesc că am așteptat în metrou. Primele 15 minute de întârziere sunt în regulă, și o jumătate de oră este de înțeles. Dar când trece o oră și el încă nu este acolo, începi să plângi."

Mulți cred că întârzierea lui Putin face parte din jocurile sale psihologice, deoarece a demonstrat că poate fi punctual atunci când vine vorba despre conferințe de presă și evenimente importante. Comentatorul politic Dmitriy Abramov a spus că „întârzierea” lui Putin este „născută din dorința de a demonstra că el ocupă „locul întâi” în politica mondială, ca în perioada de glorie a imperiului rus”.

Cu toate acestea, alții sunt mai simpatici și susțin că îi place să facă cercetări amănunțite chiar înainte de o întâlnire la nivel înalt. O sursă anonimă citată de cotidianul moscovit Moskovskij Komsomolets a spus: „Înainte de întâlniri importante, el verifică adesea sursele de informații și le aprofundează”, potrivit Mirror.co.uk.