De 85 de ani, în Regatul Unit se votează totdeauna joia. Alegeri politice sau referendumuri, nimic nu se schimbă. Mai există şi excepţia care confirmă regula: în 1931 s-a votat marţi 27 octombrie un guvern de unitate naţională condus de Ramsay MacDonald. Dar de ce totuşi joia? Răspunsurile sunt mai multe.
Tradiţional, joia era o zi de târg: locuitorii zonelor rurale aveau ocazia să se nimerească în oraş şi cu această ocazie să voteze. Joia este şi o zi perfectă pentru a îndepărta influenţa predicii duminicale din biserici asupra opţiunilor electorilor. Altă interpretare: rezultatele alagerilor se află vineri dimineaţă, ceea ce înseamnă că noul prim-ministru are tot sfârşitul de săptămână la dispoziţie pentru a forma noul guvern şi să se întoarcă la o normală activitate deja de vinerea următoare. Apoi, în Regatul Unit vinerea este zi de salariu şi de petreceri în pub. Votând joia se măreşte posibilitatea contării pe pariciparea masivă a electorilor... încă sobri. În 2008 comisia electorală engleză s-a întrebat aspra oportunităţii de a se vota duminica, cum se întâmplă în mare parte din Europa Propunerea a cazut: nu s-a găsit niciun argument că votul duminica ar atrage mai mulţi electori. Dimpotrivă, s-a subliniat că cei care locuiesc la ţară ar fi avut dificultăţi în a ajunge la secţiile de votare cu mijloacele de transport public, fără a mai pune la socoteală posibilele obiecţiuni din partea unor grupuri religioase. Şi aşa, într-o bună tradiţie şi în acest an se va vota joia.
Dar în SUA?
Din 1845 în SUA se votează pentru alegerile federale marţea, după prima zi de luni din noiembrie: hotărârea a fost a Congresului, care a decis stabilirea unei date unice pentru toate statele. Exclus luni, fiindcă ar fi obligat pe americani să se deplaseze încă de duminică, zi dedicată odihnei. Pentru a ajunge la sediile secţiilor de votare, era necesar în medie cam o zi de călătorie.
Miercuri era zi de târg, joia o zi de muncă intensă a ţăranilor. Şi astfel şi astăzi când nu mai există călătorii în trăsuri şi nici târguri săptămânale, tradiţia a rămas chiar dacă diferite mişcări născute de-a lungul timpului spun că ''electoral tuesday'' ar fi una din cauzele principale ale participărilor scăzute la alegeri care se întâmplă în America.