Președintele Traian Băsescu va da publicității înregistrările ”consultărilor” avute, de-a lungul timpului, cu premierul Victor Ponta, dacă șeful Guvernului va continua să mintă pe această temă. Declarația șefului statului a fost cea mai importantă știre din emisiunea ”Evenimentul zilei”, difuzată marți de B1 TV, în care a fost invitat. Ipoteza publicării acestor înregistrări a stârnit un mare interes în rândul publicului.
Pe bună dreptate. Pe rețelele sociale, oamenii i-au cerut președintelui să îl demaște pe Victor Ponta. Suporterii săi fanatici au cerut- o pentru că-l vor umilit pe premier, pentru că îl disprețuiesc, pentru că sunt foarte îngrijorați că acesta va ajunge președinte al României și totul va fi pierdut. Ei speră ca aceste imagini să trezească din adormire marea masă tăcută de alegători scârbiți de politică, care nu sunt interesați să voteze la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Au fost însă foarte mulți oameni, neinteresați de războiul politic de gherilă, care au reacționat negativ la adresa lui Victor Ponta, deoarece știu cât de important este ca politicienii de rang înalt să fie competenți. Este șocant să vezi cât de lamentabilă este prestația unui om de care depinde, în mare parte, mersul economiei și, implicit, stabilitatea financiară a fiecăruia. Traian Băsescu ar trebui să publice toate înregistrările de la consultările cu Victor Ponta nu pentru că n-a mai suportat jignirile celui din urmă, ci pentru a servi interesul public. Victor Ponta se pregătește să candideze pentru funcția de președinte al României. Are șanse mari să o și câștige. Înainte de a-l vota, românii ar trebui să știe cum s-a comportat șeful Guvernului în momentele în care s-au discutat probleme importante pentru țară. Desigur, alegătorii săi fideli nu vor fi convinși de aceste imagini să voteze candidatul Dreptei. S-ar putea însă ca o mare parte dintre indeciși să se mobilizeze la urne.
Un președinte de țară nu trebuie să fie specialist în economie. Nu poate fi însă într-atât de superficial ca Victor Ponta. La ”Evenimentul zilei”, președintele a fost foarte tranșant: ”La consultări, Victor Ponta a venit întotdeauna însoțit de un ministru, mai bine sau mai slab pregătit, dar nu a înțeles niciodată despre ce vorbim.”
Înainte de a vedea ”consultările” despre reducerea CAS aș fi zis, oricât de puțină simpatie am pentru Victor Ponta, că președintele exagerează, că este un atac politic, că este imposibil ca șeful Guvernului să fie atât de slab pregătit. După ce l-am văzut pe premier cu privirea pierdută în tavanul de la Cotroceni, exasperat că președintele repetă ”MTO, MTO”, cred că Traian Băsescu spune adevărul gol-goluț. Iar acest adevăr este de-a dreptul terifiant. Nu cred că sunt cuvinte mari. Să ne reamintim că Victor Ponta a recunoscut cu gura lui că a înțeles abia prin 2011 ce-i acela Produs Intern Brut (PIB), la mulți ani după ce ajunsese ministru. E drept, nu deținuse până atunci portofolii importante și îmi pot imagina că a petrecut multe ședințe de Guvern cu ochii-n tavan. Mai ales că tavanul de la Palatul Victoria este la fel de fascinant ca cel de la Palatul Cotroceni. Întrebarea este: dacă va ajunge președinte, ce va înțelege Victor Ponta din relații internaționale, geopolitică, sau afaceri europene? Ce va face pentru România de la înălțimea celei mai importante funcții în stat? Cu siguranță, își va face o grămadă de selfies cu marii oameni de stat ai lumii (dacă și aceștia vor fi de acord, și va invada Facebook-ul cu ele. Dar pentru România ce va face? Mi-e teamă că foarte puțin.
Cred că, în mentalul colectiv, impactul negativ al imaginilor cu ultimele consultări de la Cotroceni va fi foarte mare. Așa cum imaginile cu președintele interimar Crin Antonescu, discutând în limba engleză cu delegația FMI, în vara lui 2012, au fost cele care i-au spulberat toate șansele de a deveni președinte. Limbajul trupului lui Crin Antonescu, care trăda incompetență, a rămas întipărit în mintea multora. Cred că același lucru se va întâmpla cu Victor Ponta privind pierdut în tavan, sau foindu-se în scaun precum un școlar prins cu tema nefăcută. Efectul negativ va fi amplificat de faptul că discuția de la Palatul Cotroceni era despre bani. S-ar putea ca, după ce au văzut acele imagini, mulți români să considere că Victor Ponta este principalul vinovat pentru că nivelul lor de trai nu s-a redresat în ultimii ani. Să ajungă la concluzia că nu criza economică este responsabilă, ci incompetența premierului. În acel moment, cariera politică a lui Victor Ponta va fi realmente în pericol.