De ce greșește România în scandalul OMV?

De ce greșește România în scandalul OMV?

Din același motiv pentru care a ratat și admiterea în Schengen. Din aceleași revoltătoare combinație de prostie, incompetență, superficialitate și obrăznicie.

De când cu ordonanța privind taxa de solidaritate - transpunere a unui demers la nivelul întregii Uniuni Europene - a izbucnit și disputa dintre Statul român (eșuat) și OMV.

Nu discut nici oportunitatea sau moralitatea taxei, nici privatizarea discutabilă a Petrom, nici efectele păguboase ale acesteia din urmă pentru România. Ci strict situația actuală.

Concernul austriac a anunțat că, din interpretarea pe care a dat-o legii, nu s-a încadra la plata acestei taxe, conform criteriilor stabilite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imediat, un cor de revoltați a început să atace OMV, la fel ca și corul de inadecvați care înjura Austria pentru incompetența tripletei Iohannis-Bode-Aurescu.

Grav este că inclusiv la nivel instituțional au fost declarații belicoase. Fără vreo argumentație. Iar adevărul este că noi, astăzi, nici nu știm, oficial, dacă OMV se încadrează sau nu la plata noului impozit. Pentru că nimeni nu știe.

Firma spune că nu. Șeful Fiscului spune că ne anunță în două săptămâni. Adică însuși inițiatorul demersului legislativ are nevoie de timp pentru verificări? Ministrul Energiei ne spune, textual, că "nu vor putea scăpa" cei de la OMV de plata taxei. Ministrul Finanțelor spune la fel, că OMV va plăti.

De unde și variantele de lucru plauzibile:

1. fie cineva a adaptat și implementat intenționat această reglementare, pentru a feri OMV de la plată,

2. fie cineva este atât de prost sau incompetent, încât a greșit socotelile,

3. sau legislația e bună și se va dovedi că OMV e în eroare?În toate cazurile, efectele concursului de ocăruri la adresa gigantului combustibililor este contraproductiv. La fel ca și în cazul "boicotului" firmelor austriece, și aici există riscul major ca orice investitor străin să se gândească de două ori înainte să vină în România.

:Boicotul" era legat de Schengen. Orice firmă mare din Europa va evalua în ce măsură o decizie a propriului guvern față de România îi va afecta afacerile.

Atacul la OMV e legat de o legislație europeană. Dacă ANAF va putea argumenta, clar și simplu, pe înțelesul oricui, de ce OMV trebuie să plătească, subiectul va fi închis. Doar că nu ar fi trebuit deschis vreodată.

Iar în urma lui, indiferent de deznodământ, va rămâne ecoul  înjurăturilor la adresa OMV.